Politolog | Într-un mod fără precedent, a avut loc o înțelegere între Occident și ruși, prin care Plahotniuc a fost eliminat (Revista presei)

  • 10 Iunie 2019 09:42
Politolog | Într-un mod fără precedent, a avut loc o înțelegere între Occident și ruși, prin care Plahotniuc a fost eliminat (Revista presei)

Revista presei - 10 iunie 2019.

În presa de la Chișinău continuă ecourile evenimentelor politice de sâmbătă și duminică, cu reacții ale organismelor internaționale și cele de la nivel local.

Președintele celui mai mare partid din Parlamentul European afirmă că PDM trebuie să asigure transferul pașnic al puterii, scrie TV8, cu referire la mesajele transmise de către președintele Partidului Popular European, Joseph Daul. TV8 mai publică reacțiile Departamentului de Stat al SUA, ale OSCE, ale NATO și ale Consiliului Europei, care îndeamnă la dialog forțele politice de la Chișinău.

Analistul de la București, Dan Dungaciu, este citat de Ziarul Național, afirmând că la Chișinău a avut loc ”o veritabilă revoluție, chiar dacă se petrece în Parlament”. ”„Dl. Plahotniuc a pierdut din mână sau i-au căzut din mână bilele pe care încerca să le țină în aer concomitent: bila rusească, bila europeană, bila americană și bila Republicii Moldova. (…) Putem vorbi și de o revoluție printr-un soi de parteneriat împotriva naturii, pentru că, ideologic vorbind, PSRM-ul, socialiștii dlui Dodon, și blocul ACUM, unul dintre lideri fiind Maia Sandu, sunt complet diferiți. Dar este vorba de un domn Plahotniuc care iese din scenă și, odată cu el un mod, de a se face politică în Republica Moldova”, a punctat Dan Dungaciu.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, afirmă că în spatele deciziilor Curții Constituționale se află oligarhul Vlad Plahotniuc, scrie Adevărul. „Jocul s-a făcut în favoarea lui Plahotniuc, acest oligarh care controlează toate instituțiile din Rep. Moldova, poliție, justiție. E a doua oară când dacă nu iese cine trebuie se anulează alegerile. Este o lovitură de stat mascată în care nu s-a folosit forța militară", a mai spus fostul președinte.

Cotidianul notează că președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, recunoaște noul Guvern de la Chișinău, votat în ședința Parlamentului de la 8 iunie. De asemena, eurodeputatul PNL, Rareș Bogdan, salută decizia liderilor blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, de a-și asuma guvernarea temporară alături de PSRM și de „a-și pune țara mai presus de politicianism”, scrie aceeași publicație.

Un alt eurodeputat român, Cristian Preda, membru al grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, a declarat pentru Europa Liberăla Chișinău ”există un singur Executiv, Executivul condus de Maia Sandu. Parlamentul s-a pronunțat în această privință și tot ce rămâne acum de făcut este ca Plahotniuc să înțeleagă faptul că s-a încheiat partida și să depună armele. Dânsul, general vorbind, e clar înfrânt și nu cred că tergiversarea are vreun sens.” 

Andrian Candu explică de ce a fost propusă data de 6 septembrie pentru eventuale alegeri anticipate, scrie TVR Moldova. Potrivit lui, acesta este termenul limită, conform legii, în care poate fi organizat un scrutin anticipat. Andrian Candu spune că a fost luat în considerare și faptul că partidele politice ar trebui să aibă timp pentru a se pregăti de un asemenea scrutin. „Termenul minim este de 60 de zile, termenul maxim este de 90 de zile. Și pentru ca să nu existe nicio acuzație sau speculație, s-a luat termenul maxim, în a 90-a zi ca toate partidele și instituțiile să aibă timp să se pregătească pentru desfășurarea alegerilor parlamentare”, a declarat Andrian Candu la postul de televiziune Prime TV.

Ziarul de Gardă publică un reportaj despre participanții la protestul organizat ieri de Partidul Democrat în centru Capitalei. ”Deși unii dintre ei au străbătut sute de kilometri ca să ajungă din nordul, vestul sau sudul țării la protest, majoritatea și-au ferit fețele de camerele video și au refuzat să răspundă la întrebări.

Iar Publika TV transmite declarațiile liderului PDM, Vlad Plahotniuc, de la mitingul de ieri, unde l-a acuzat pe Igor Dodon că a încercat să îl convingă să accepte federalizarea RM și împartă țara pe bucăți. ”Nu am acceptat condițiile lui, nu am acceptat să-mi tradez țara. N-am acceptat să semnez acel document, să o vând străinilor, cum a făcut-o Dodon!”, a declarat liderul PDM.

Ziarul de la București, Libertatea, publică opiniile politologului Alina Mungiu Pippidi despre criza politică de la Chișinău. ”Situația era integral blocată, se ajunsese la momentul în care domnul Plahotniuc, practic, ajunsese un fel de arbitru între Est și Vest. El era principalul captor al statului, pusese mâna pe mai toate instituțiile judiciare de acolo, inclusiv pe instituțiile anticorupție și cu asta îi ținea în mână pe ceilalți. (…) Ce s-a întâmplat, după părerea mea, e că, într-un mod fără precedent, a avut loc o înțelegere între Occident și ruși. O înțelegere prin care Plahotniuc a fost eliminat și s-a acceptat această coaliție, care poate să pară ciudată, a celor pro-Europa cu fostul partid socialist. Deci e fără precedent, dar consider că e un lucru pozitiv, că Occidentul a găsit soluția să nu ajungă să fie șantajat de un astfel de personaj.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:2,57 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău