Politicile Republicii Moldova în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii s-au îmbunătățit

  • 12 Martie 15:56
Politicile Republicii Moldova în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii s-au îmbunătățit

Începând cu anul 2020, politicile Republicii Moldova în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii s-au îmbunătățit pe unsprezece din cele douăsprezece dimensiuni ale îndicelui politicii în domeniul ÎMM, prezentat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Potrivit evaluării, s-au înregistrat progrese în domeniile competențelor, mediului operațional și al internaționalizării ÎMM, transmite IPN.

De la precedenta rundă de evaluare a Actului privind întreprinderile mici (Small Business Act) 2018-2019, Moldova a înregistrat progrese. Țara a obținut un punctaj peste media Parteneriatului Estic în nouă dimensiuni din douăsprezece și a demonstrat cea mai bună performanță dintre țările partenere în domeniul economiei verzi.

Ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, a spus că ÎMM-urile sunt „coloana vertebrală” a întregului sistem economic. 

Maria Terentiev, manager în cadrul BERD, a spus că, atunci când vine vorba despre finanțarea prin bănci, ÎMM continuă să se confrunte cu rate ale dobânzii înalte, cerințe solicitante și perioade lungi de aprobare a mijloacelor. Multe dintre ÎMM-uri ar dori să beneficieze de un împrumut bancar, dar nu își permit să-l acceseze și nu sunt gata să-și asume anumite riscuri. BERD continuă să facă referire acestor companii la programele sprijinite de stat sau liniile creditoare ale BERD și speră că pe viitor vor fi mai mulți beneficiari.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău