Politicieni cu abonament la milioanele statului și firme cu drumuri pavate spre câștig (Revista presei)

  • 17 Ianuarie 2023 10:27
Politicieni cu abonament la milioanele statului și firme cu drumuri pavate spre câștig (Revista presei)

O veste bună pe fundalul „dinamicii pozitive”, catastrofale, a războiului din Ucraina: „Energocom” a depozitat un volum de gaze naturale suficient pentru asigurarea consumului cetățenilor de pe malul drept al Nistrului pe durata sezonului de iarnă, scrie Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național.

Potrivit publicistului,  e un moment de cotitură. De acum înainte, „Gazprom” nu ne mai poate șantaja cu închiderea robinetului, o asemenea acțiune ar lovi doar în transnistreni și liderii lor separatiști. În sfârșit, Chișinăul s-a apropiat de linia dincolo de care poate renunța definitiv la serviciile „Gazprom”, alăturându-se sancțiunilor Uniunii Europene față de Rusia criminală. De altfel, observă Nicolae Negru,  declarația neașteptată a ministrului Vladimir Bolea că nu se gândește la ieșirea din CSI, că am avea ceva de pierdut economicește, dacă Republica Moldova părăsește această organizație compromisă, toxică, e din vechea stratagemă a vițelului rășchirat, care vrea să sugă de la două vaci. Diversificarea resurselor energetice și suficiența rezervelor de gaze are un efect benefic și asupra stabilității social-politice, lipsind coloana a cincea, înregimentată sub steagul lui Șor, de „instrumentul” principal al destabilizării – perspectiva înghețului în apartamente. La jumătate de iarnă, nu mai poți speria pe nimeni că „vom îngheța la iarnă” din cauza Maiei Sandu care nu a vrut să meargă la Putin. Nu a mers și bine a făcut, căci mâinile lui Putin sunt pătate de sânge ucrainean.

Într-un editorial, ZDG înceracă să întrevadă ce factori au influențat și motivat manifestarea imperialismului rus în Europa de Est. Acumularea de prestigiu a fost un factor fundamental care a impulsionat creșterea teritorială a Imperiului Rus. Deși expansiunea teritorială a fost un factor semnificativ în modul în care Rusia și-a condus politica imperialistă în Europa de Est, aceasta nu s-a oprit aici prin adoptarea de autonomie locală, coabitare culturală sau delegare către elitele locale, așa cum au făcut alte imperii vecine. În schimb, a recurs la campanii consistente de opresiune sau asimilare culturală, colonizare, deznaționalizare și redistribuire a puterii în cadrul agendei sale strict expansioniste, al cărei scop final nu era simpla împingere a „liniei de demarcație” între Imperiul Rus și vecinii săi, ci răspândirea valorilor, practicilor, credințelor și intereselor sediului central al puterii în fiecare colț al imperiului.

MoldStreet scrie că Președinta Maia Sandu, va participa, în perioada 17-19 ianuarie, la Forumul Economic Mondial, care va avea loc la Davos, în Elveția.
În cadrul evenimentului, șefa statului se va întâlni cu lideri mondiali și oficiali de nivel înalt din mai multe țări, dar și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, potrivit Serviciului de presă al instituției prezidențiale. Mold-Street.com, publică o sinteză McKinsey referitor la cine participă și cât de importantă este reuniunea de la Davos.

Despre politicieni cu abonament la milioanele statului și firme cu drumuri pavate spre câștig, scrie Anticorupție.md. Potrivit publicației, o procedura de licitație pentru reparația unui trotuar a deschis cutia Pandorei la Bălți, scoțând la suprafață „gropile” din sistemul de achiziții, dar și rivalitatea fără reguli între agenții economici. Cei lăsați „după bordură” declară că unele proceduri ar fi trucate, tocmai pentru ca banii să ajungă în buzunarul unor firme care au drumul pavat spre câștiguri. Deși primăria capitalei nordice neagă orice aranjamente, realitatea arată că două firme au deținut sau dețin în prezent abonamente nelimitate la banii publici. Una dintre ele este fondată de fostul consilier municipal și actual deputat al PAS, Boris Marcoci, care a câștigat pe parcursul mai multor ani majoritatea contractelor cu primăria municipiului Bălți. Acum nișa a fost ocupată de o altă firmă, care doar în 2022 a încheiat 8 contracte cu municipalitatea, în sumă totală de peste 60 de milioane de lei. Nici firma lui Boris Marcoci nu a rămas păgubașă, adăugând în palmares două proiecte noi, ce-i drept mai departe de Bălți.

Din Gazeta de Chișinău aflăm că un spital din capitală a fost obligat să achite prejudicii de 200 000 de lei pentru violență obstetrică. Decizia a fost pronunțată la începutul lunii ianuarie curent de către magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru și vizează un caz denunțat de o pacientă încă la sfârșitul anului 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău