Podul.ro/Vlad Țurcanu | „În pană de idei, socialiștii reciclează vechi inițiative comuniste” (Revista presei)

  • 26 Noiembrie 2020 09:10
Podul.ro/Vlad Țurcanu | „În pană de idei, socialiștii reciclează vechi inițiative comuniste” (Revista presei)

Revista presei - 26 noiembrie.

„În pană de idei, socialiștii reciclează vechi inițiative comuniste, comentează jurnalistul Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru Podul.ro. El se referă la proiectul de lege privind legalizarea limbii ruse în sistemul administrativ, ceea ce, practic, i-ar conferi acesteia statutul de a doua limbă oficială, după limba română. Un asemenea demers este privit ca unul radical chiar și într-un stat permisiv și ambiguu cum este Republica Moldova, atenționează autorul. Calculul meschin al socialiștilor este să polarizeze și să destabilizeze societatea moldovenească, pentru a conduce una din cele două baricade, consideră comentatorul. Prima lor țintă politică este, evident, președinta Maia Sandu, pentru a o atrage în dispute pe teme speculative. De asemenea, prin inițiativa lor, Dodon și oamenii săi încearcă să se mențină în conștiința publică în calitate de „dealeri” oficiali ai Moscovei, o provocare adresată lui Renato Usatîi, concurentul lor de pe stânga eșichierului, mai observă autorul. Din cauza lui Usatîi, care i-a sustras o parte din electorat, Dodon și-a subțiat șansele de a obține un nou mandat de președinte. Liderul PSRM mai speră ca prin această aventură legislativă să-și normalizeze relațiile cu tutorii săi din Federația Rusă. În acest context, Vlad Țurcanu amintește că în 2002 Vladimir Voronin deținea în Parlament o majoritate constituțională de 71 de mandate și tot n-a reușit, sub presiunea străzii, să impună limba rusă în clasele primare din școli”.

Emisiunile propagandistice ruse pot reveni în R. Moldova. Un grup de deputați propun modificări la Codul Serviciilor Media Audiovizuale, titrează Adevărul. Deputații Partidului Socialiștilor au înaintat un proiect de lege de modificare și completare a Codului, iar una dintre modificările propuse se referă la transmisiunea unor programe de televiziune anterior interzise prin lege din cauza răspândirii propagandei, transmite IPN.

Ziarul de Gardă publică un reportaj VIDEO din Bardar, satul în care „există logică și speranță”, după cum titrează publicația. La prezidențialele din 2016, în r-nul Ialoveni, Maia Sandu a acumulat 75% din voturi, iar Igor Dodon — 24%. Cu o lună înainte de prezidențialele din 2020, Igor Dodon spunea că, în acest an, la Ialoveni, „va fi alt rezultat”. Igor Dodon a avut dreptate. De această dată, Maia Sandu a acumulat 80%, iar Igor Dodon – 19%.  Ialoveni este raionul care i-a oferit Maiei Sandu cel mai mare număr de voturi. Un bilanț și mai surprinzător a înregistrat satul Bardar, din același raion. Pentru Maia Sandu au votat 95,8% dintre localnici. ZdG a ajuns la Bardar și în Ialoveni pentru a afla care sunt așteptările electoratului.

Moldova a trecut de 100 de mii de cazuri de COVID-19, titrează Deschide.md, iar Cotidianul reține avertismentul fostului ministru al Sănătății Ala Nemerenco, care susține că în doar două luni, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 s-ar putea dubla, dacă infectările vor continua în acest ritm și nu se va interveni prin măsuri mai eficiente de luptă împotriva pandemiei. Experta estimează, bazându-se pe indicatorul de multiplicare a infectărilor, că ne putem aștepta la 37 de mii de noi cazuri în decembrie și la 50 de mii în ianuarie. Astfel, în doar două luni, numărul de infectări totale s-ar putea practic dubla, în condițiile în care astăzi, la 9 luni de la declanșarea pandemiei, Moldova a depășit pragul de 100 de mii de cazuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău