Plahotniuc nu a ajuns ocazional în Statele Unite (Revista Presei)

  • 06 Mai 2016 10:23
Plahotniuc nu a ajuns ocazional în Statele Unite (Revista Presei)

Revista presei din 6 mai 2016

Politica, dar mai cu seamă geopolitica, își are legile sale. Și e ridicol să le dăm americanilor lecții în acest sens, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național. Editorialistul se referă la „vizita de lucru” a lui Vlad Plahotniuc în SUA și întâlnirile pe care le-a avut acolo, inclusiv cu unul din asistenții Secretarului de Stat, pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland.

Autorul subliniază că Plahotniuc nu a ajuns ocazional acolo. Washingtonul e atent la ceea ce face Plahotniuc și nu consideră că o revoluție e singura soluție de schimbare a lucrurilor în interesul SUA și al Republicii Moldova, în măsura în care aceste interese coincid. Și ele coincid pe deplin. E decizia noastră, nu ne poate interzice nimeni să ne răsculăm și să-i măturăm pe actualii guvernanți, dar Washingtonul nu ne recomandă această cale. De ce?

Fiindcă nu are încredere în cei care ar putea prelua puterea (Dodon, Usatîi și Năstase). Și, din punctul de vedere al publicistului, există temei solid pentru această neîncredere. Cine consideră că poate asigura independența Republicii Moldova fără implicarea SUA (și a României) e liber să nesocotească recomandarea lor. Simplu, fără lamentații de sfârșitul lumii și isterii moralizatoare.

Și Vasile Gârneț presupune că americanii au  înghițit, varianta Plahotniuc, pentru că, momentan, nu au alte soluții. Uriașa nemulțumire a moldovenilor, jumuliți de puterea de la Chișinău, toarnă benzină pe focul partidelor proruse. Și în actualul conflict al Occidentului cu Rusia nimeni nu-și poate permite un stat moldovean docil Kremlinului, eventual federalizat cu Transnistria, ca un cuțit înfipt în spatele Ucrainei. E un calcul geopolitic, poate cam pripit, cam brutal, care sacrifică valorile democrației și induce o morală laxă, surpând încrederea moldovenilor că salvarea lor poate veni dinspre Occident.

Adevărul observă că pe mulți îi contrariază faptul că americanii l-au primit pe Vlad Plahotniuc la un nivel de invidiat. Gestul americanilor nu le pică bine celor ce au protesatat față de Plahotniuc, celor ce consideră că simpla lui înlăturare din viața publică ar însemna rezolvarea problemelor Republicii Moldova sau cel puțin a celei mai importante probleme a acestei țări. În actuala situație din zonă, procentele din sondaje nu contează pentru liderii occidentali, pentru că ei au de ales între un oligarh detestat care, deocamdată, patronează realizarea reformelor și revenirea la parcursul european al Republicii Moldova și lideri politici cu succes la public, cum este Igor Dodon, care amenință cu blocarea accesului în Chișinău a marșului Regimentului 2 Cavalerie al SUA, prevăzut a se produce pe 9 mai.

După Adevărul sunt momente în istoria unei țări când eliminarea din viața publică a unor personaje precum Plahotniuc ar produce un dezechilibru mai mare decât prezența lor. Cred că oligarhul se află într-un asemenea moment al carierei sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:4,12 m/s
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0
Fri
-0
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău