Pierderile provocate de îngheț în livezi sunt de până la 100%. Ce soiuri au avut rezistență bună

  • 12 Aprilie 2020 15:50
Pierderile provocate de îngheț în livezi sunt de până la 100%. Ce soiuri au avut rezistență bună

Înghețurile înregistrate în ultima perioadă au produs mari pagube în livezi, dar au afectat și unele culturi de câmp., informează agrobiznes.md.

Și dacă pentru culturile anuale situația mai poate fi remediată, producătorii de fructe, a căror livezi au fost grav afectate, nu vor mai avea recoltă, mai scrie sursa citată.

În continuare, sunt prezentate pierderile înregistrate de producători pentru fiecare specie:

Specia cais:

Pierderile în o bună parte din livezi sunt de 100%. Astfel, proprietarii acestora nu mai pot miza pe recolte în acest an.

„Livezile cu soiuri ce s-au dovedit a fi rezistente și plantațiile amplasate la altitudinea înaltă au fost salvate. Într-o livadă ce include 11 soiuri de cais, doar două mai au circa 50% din flori ce nu au fost afectate, vorbim de soiurile Kyoto și Farallia. În rest, florile au fost compromise în proporție de aproape 100%, mai ales în regiunea de nord”, a menționat pentru Agrobiznes Sergiu Popa, expert în pomicultură.

Potrivit datelor colectate de expert, majoritatea fermierilor au pierderi de 100% în livezile de cais, iar în zona de centru unii producători ale căror livezi sunt amplasate pe versanți superiori mai pot spera la recoltă. Organele florale ale soiurilor precum Krasnoșciokii și Nadejda sunt 100% afectate de îngheț.

Specia Prun:

Chiar dacă specia nu era în fenofaza de înflorire în perioada în care au fost înregistrate înghețuri, în zona de centru livezile au fost grav afectate, în o bună parte din ele pagubele fiind de 100%.

„O bună parte din producători au anunțat despre pierderi de 100%. Totodată, și în livezile pe care le monitorizez am înregistrat pierderi de 100%. Pe de altă parte, în unele regiuni pomii au fost mai puțin afectați, în proporție de circa 50%. Acest lucru se explică prin faptul că intensitatea înghețurilor a fost diversă, fiind diferite valuri de frig”, adăugat expertul.

În livezile monitorizate de expert, varietatea de prun chino-japonez a fost afectată în proporție de 100% (soiurile Angeleno, Black Amber, Friar).

Specia măr

Chiar dacă speciile sămânțoase, datorită faptului că înfloresc mai târziu, se consideră a fi mai rezistente la temperaturile reduse au fost și ele afectate.

„Soiurile timpurii de măr sunt în proporție de până la 100% afectate în zona de centru. În zona de nord situația este puțin mai bună, deoarece pomii în acea regiune înfloresc relativ mai târziu și se aflau într-o fază ce are o rezistență mai bună la îngheț. Soiurile târzii sunt mai puțin afectate”, a conchis expertul.

Citiți integral materialul pe Agrobiznes.md

 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău