Petru Bogatu: Expulzarea diplomaților, cel mai mare conflict diplomatic moldo-rus de la 1992 încoace (Revista presei)
-
01 Iunie 2017 10:42
Revista presei din 1 iunie 2017
Ziaristul Petru Bogatu califică drept cel mai mare conflict diplomatic moldo-rus de la 1992 încoace. Un grup de agenți ai spionajului extern rus sub acoperire diplomatică, demantelat și expulzat din Republica Moldova. Totodată publicistul observă că fostul premier Ion Sturza, condamnă, într-o postare pe FB, expuzarea diplomaților ruși. Potrivit lui, oficialitățile de la Chișinău, dovedind un curaj nebun, l-ar fi umilit pe Putin și, astfel, ar fi atras furia președintelui rus asupra poporului nevinovat al Republicii Moldova. Deși speriat tare, Sturza nu pierde, totuși, capacitatea de a genera idei, subliniază Bogatu. Ion Sturza propune să nu-i mai sprijinim pe ucraineni în conflictul lor cu Rusia, întrucât războiul lor nu este al nostru. Ciudat discurs al fostului prim-ministru. Ziarustul îi amintește fostului premier că vinerea trecută, cu trei trei zile înainte ca cei cinci diplomați de la ambasada Moscovei la Chișinău să fie delcarați persona non grata, Estonia a expulzat și ea doi consuli ruși. În total, Țările Baltice și Georgia în două decenii și ceva au reținut și obligat să părărăsească teritoriul țării peste 50 de diplomați ruși.
Politologul Dionis Cenușă crede că mesajele transmise de șeful statului după decizia Guvernului Filip de a expulza cinci diplomați ruși convine Rusiei și propagandei interne purtate de socialiști, scrie moldnova.
Dionis Cenușă observă pe pagina sa de FB că Președintele Dodon folosește mesaje indecente, caracteristice subculturii (semi)criminale și îi amintește președintelui că el are și o datorie morală față de cetățeni și să nu uite că transmite mesage, care sunt auzite sau citite de către femei, copii, lume decentă, în general. Președintele Dodon este președinte de țară, cel puțin așa se prezintă, și nu președinte de celulă!, subliniază analistul politc.
Pentru orice observator atent a realităților politice din Republica Moldova este clar în acest moment că, prin jocurile de culise care au loc, se pregătește terenul pentru o guvernare de stânga ce va rezulta din alegerile parlamentare din 2018 - o guvernare socialisto-democrată menită să păstreze intact sistemul oligarhic construit prin corupție și șantaj de actuala guvernare, scrie Deutsche Welle. Treptat, drepturile și libertățile cetățenești vor fi limitate, spiritul protestatar - înnăbușit, recomandările UE - ignorate, iar în cele din urmă Moldova s-ar putea pomeni cu un regim dictatorial care va ține moldovenii în captivitate prin sărăcie, prin media controlată și prin poliție politică, comentează Deutsche Welle.
ZdG scrie astăzi despre doi magistrați implicați în luarea unor decizii dubioase, care recent au fost numiți de președintele Igor Dodon, fără rezerve și după prima solicitare venită din partea Consiliului Superior al Magistraturii, în funcții de conducere la Judecătoria Chișinău. ZdG publică și un interviu exclusiv cu deputatul liberal Lilian Carp despre reținerea lui Dorin Chirtoacă, retragerea PL din coaliția de guvernare și miza finală a reținerilor de la primăria Chișinău.