Petru Bogatu: „Putin, care a câștigat duminică în niște alegeri caricaturale, poate fi învins în luna mai și la sfârșit de an în R.Moldova” (Revista presei)

  • 20 Martie 2018 10:00
Petru Bogatu: „Putin, care a câștigat duminică în niște alegeri caricaturale, poate fi învins în luna mai și la sfârșit de an în R.Moldova” (Revista presei)

Pavel Păduraru remarcă în Timpul că duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani. În afară de resursele cheltuite pentru scrutinul prezidențial din acea zi, rușii au avut parte de o adevărată sărbătoare. Pentru ei au fost proiectate filme de propagandă și interviuri favorabile lui Vladimir Putin cu prietenii săi de pe tot globul.

Mai mult decât atât, alegătorii au putut participa la tot felul de competiții și jocuri, care promiteau premii fabuloase. Dar toată această cacealma s-a produs în van. Nu a fost decât un joc al nebunilor, pentru că, indiferent de orice, Vladimir Putin, care conduce Rusia de 18 ani, a obținut al cincilea mandat de țar. După ce a intrat în lupta electorală fără niciun concurent real, alegerile de duminică au reprezentat pentru el un circ de zile mari.

 

Succesul electoral al lui Putin, oricât de incredibil ar părea, se ține pe război și asasinate, pe mizerie și intoxicație propagandistică, susține Nicolae Negru în Ziarul Național. Ca și Stalin, Putin ucide fără remușcări, plângând fățarnic de mila „poporului ucrainean frățesc” și, cu cât ucide mai mulți oameni, cu atât devine mai popular. Că provoacă o nouă goană a înarmărilor, că vecinii se uită cu groază spre Rusia, că toată lumea se ferește de ea și încearcă să o izoleze ca pe un terorist, contează mai puțin pentru cetățeanul care trăiește din nou în regimul familiar, paranoic, al „cetății asediate”. Aceasta îl înviorează, îl mobilizează, dă un sens oarecare existenței sale. Recordul electoral al lui Putin e ca ultima strigare pentru moldoveni. Aici drumurile noastre cu Rusia ar trebui să se despartă definitiv, dacă mai există un pic de rațiune în capetele noastre, dacă nu ni s-a atrofiat simțul pericolului, dacă nu dorim să sacrificăm viitorul copiilor noștri unor idei paranoice, străine nouă.

Nu în zadar, chiar în ziua în care Putin câștiga predictibil scrutinul prezidențial din Federația Rusă, PSRM și-a desemnat candidatul pentru alegerile locale anticipate din Chișinău, observă Petru Bogatu în editorialul său din deschide.md. Potrivit autorului, numele candidatului PSRM nici nu contează pentru că singurul exponent electoral real al stângii din Republica Moldova e țarul din Kremlin. Liderul de la Moscova câștigă acum un nou mandat prezidențial în condițiile unui regim represiv  pentru care alegerile mimate sunt un fel de sat potemkinist al unei democrații trucate.

În Republica Moldova el însă este silit să se implice într-o cursă electorală autentică. Din acest punct de vedere, victoriile sale aici sunt mai valoroase decât cele din Rusia. Numai că Putin învinge la noi nu atât datorită forței sale, cât slăbiciunii sau chiar neroziei adversarilor. Deficitul de experiență și de cultură politică, lipsa de orizont le joacă festa partidelor de dreapta care, în cea mai mare parte a lor, nu se ridică la înălțimea provocărilor timpului și a așteptărilor electoratului. Dar potrivit lui Pentru Bogatu, Putin, care a câștigat duminică în niște alegeri caricaturale, poate fi învins în luna mai și la sfârșit de an în Republica Moldova. Pentru asta Maia Sandu și ceilalți trebuie să-și dea seama cine este concurentul lor electoral numărul 1. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău