Petru Bogatu: „Cel care va accepta să se alieze cu PSRM va mușca momeala întinsă de Moscova” (Revista presei)

  • 11 Martie 2019 09:19
Petru Bogatu: „Cel care va accepta să se alieze cu PSRM va mușca momeala întinsă de Moscova” (Revista presei)

Ziarul de Gardă publică reacția lui Igor Dodon după ce Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare. Acesta a anunțat că va iniția discuții cu principalele forțe politice care au ajuns în Parlament. „Fie că va fi creată o coaliție majoritară din partide politice care au obținut votul de încredere din partea cetățenilor, fie că vom avea alegeri parlamentare anticipate, partidele trebuie să-și argumenteze foarte clar poziția și să-și asume consecințele”, a declarat președintele.

Evenimentul Zilei notează că după ce Curtea Constituțională a confirmat alegerile parlamentare din 24 februarie și a validat mandatele deputaților, reprezentanții blocului ACUM își mențin poziția de a nu negocia cu niciunul dintre cele trei partide care au acces în legislativ.

Petru Bogatu scrie într-un editorial pe Deschide.md că „orice coaliție în urma căreia socialiștii ar deveni partid de guvernământ va deschide larg ușile pentru oamenii lui Putin la Chișinău, pentru agenturile FSB, GRU și SVR. Republica Moldova se va reîntoarce cu 18 ani în urmă, când Rusia, prin Voronin, a început reocuparea teritoriului dintre Prut și Nistru. Dodon știe ce trebuie să facă. A primit indicații de la Putin în weekendul trecut. Cel care va accepta să se alieze cu PSRM va mușca momeala întinsă de Moscova”, scrie publicistul. 

În timp ce politicienii de la Chișinău negociază în secret înțelegeri și coaliții de guvernare ca urmare a campaniei electorale din 24 februarie 2019, Igor Dodon așteaptă liniștit cu proiectul în buzunar să se limpezească apele, atenționează Adevărul, referindu-se la problema transistreană și proiectul propus de acesta la Conferința de la München. Miza de facto a acestui pachet, ecuația este simplă: oferi garanții reale Federației Ruse că NATO nu se va extinde niciodată pe teritoriul Republicii Moldova, prin recunoașterea internațională a statutului de neutralitate permanent a țării; totodată declari Federația Rusă unul din partenerii strategici majori ai statului alături de partenerii Europeni.

Autorul atenționează că termenul limită pentru avizarea internațională a pachetului, nici mai devreme nici mai târziu de toamna anului 2019. Termenul maxim de reintegrare a Transnistriei - anul 2022. Timpul cu siguranță nu este în favoarea președintelui Igor Dodon, acesta trebuie să acționeze prompt și în secret pentru a putea ține situația sub control. De ce? Pentru că de fapt, și președintele înțelege că acest pachet conține o bombă cu ceas.

Unionismul politic în R. Moldova necesită o relansare după 24 februarie, titrează Timpul. Rezultatele alegerilor nu pot fi nicicum interpretate ca un eșec al unionismului, ca doctrina politică și ca obiectiv politic major pentru următorii ani. Potrivit publicației, eșecul a aparținut unor anumiți politicieni și lideri ai organizațiilor civice unioniste. Din lipsă de resurse sau de experiență, fără o abordare serioasă și coerentă a examenului electoral, aceștia au atins rezultatul pe care l-au meritat. Însă unionismul și unioniștii au un viitor, fiindcă acest curent nu a fost și nici nu va fi vreodată unul marginal în politica din R. Moldova.

Aceste alegeri au fost doar o etapă dureroasă, dar necesară, în procesul consolidării și remodelării dreptei politice proromânești din Basarabia, proces care trebuie să aibă loc fără marginalizarea și excluderea unioniștilor, care au pierdut pe 24 februarie. Unirea se va face inclusiv cu ajutorul lor, scrie Dorin Dusciac în Timpul.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău