Petro Poroșenko ar putea fi forțat de Parlament să rupă relațiile diplomatice cu Moscova
-
08 Noiembrie 2017 13:30
Președintele Ucrainei, Petro Porosenko, ar putea fi forțat sa rupă relațiile diplomatice cu Rusia, ceea ce implică o încetare completă a cooperării economice, politice și de altă natură între Rusia și Ucraina, scriu ziarele Kommersant și RBC.
Noul proiect de lege depus în Rada Suprema a Ucrainei privind reintegrarea Donbasului prevede, printre altele, declarea oficiala a Rusiei drept stat agresor si ruperea, pe cale de consecinta, a relatiilor diplomatice, scrie Pagina de Rusia.
„Sarcina amendamentului – sa reamintim guvernului că este imposibil, pe de o parte, să declari Rusia stat agresor și, pe de alta parte, să menții în continuare relații diplomatice“, – a declarat Ivan Vinnik, deputat din partidul de guvernământ „Blocul Petro Poroșenko”, initiatorul amendamentului. Potrivit lui Vinnik, după ce Rada Supremă aprobă legea privind reintegrarea Donbasului, „Rusia va fi recunoscută ca țară agresor”.
„Menținerea relațiilor diplomatice – va fi o crimă din partea Ministerului de Externe ucrainean. Aceste relații sunt practic deja rupte, la ambele ambasade lipsesc ambasadorii, misiunile diplomatice fiind deservite de diplomati de rangul II, asa ca avem nevoie sa rezolvam această lacună în legislație …“ – a spus Vinnik.
Majoritatea interlocutorilor Kommersant din parlamentul ucrainean sunt convinși că amendamentul propus de deputatul Vinnik va fi aprobat. După aceasta, președintele va trebui să semneze un decret privind ruperea relațiilor diplomatice.
După aceasta, Ministerul de Externe va anunța termenul limită pentru ca diplomații ruși sa părăseasca Ucraina. „În același timp, Kievul va începe negocierile cu o țară terță, astfel încât ambasada acestui stat să reprezinte interesele Ucrainei în Rusia – pentru tarnsmiterea de notificari, corespondență, informații către Ministerul rus de Externe”, a explicat Kommersant.
O astfel de țară ar putea fi Belarus sau Elveția. Ultima, în timpul celui de-al Doilea război mondial, a reprezentat interesele Germaniei în URSS.
În același timp, ziarul remarcă faptul că amendamentul deputatului Vinnik probabil încurca planurile administrației Poroșenko, care voia să prezinte casei Albe legea privind reintegrarea Donbasului ca o dovadă a bunăvoinței și a abordării constructive a Kievului”, scrie Kommersant.
Prima data în Ucraina s-a vehiculat ideea ruperii relatiilor diplomatice cu Rusia la câteva luni după ce Moscova a anexat Crimeea. În iulie 2014, Valery Cialîi, care era șef adjunct al administrației lui Poroșenko, iar în prezent ambasador al Ucrainei în Statele Unite, a declarat că încetarea relațiilor diplomatice cu Rusia este una dintre opțiunile analizate. Decizia respectiva a fost chiar aprobată de către Comisia Radei Supreme pentru Afaceri Externe. Cu toate acestea, Ucraina nu a depasit stadiul declaratiilor in ceea ce priveste ruperea relațiilor diplomatice cu Federația Rusă.