Peter Michalko | Este important ca legislația din R.Moldova să susțină existența și munca jurnaliștilor
-
13 Martie 2018 13:30
Concentrarea mass-media, știrile false și propaganda sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă în continuare presa din Republica Moldova, atenționează experții întruniți astăzi în cadrul forumului „Provocări, perspective și traseul spre libertate al presei din Republica Moldova”. Totodată, mai mulți ambasadori acreditați la Chișinău subliniază că independența și pluralismul media sunt esențiale pentru democrație.
Mass-media din Republica Moldova a regresat în ultimi ani, atenționează directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu. Cele mai importante probleme cu care se confruntă mass-media sunt influența politicului și monopolizarea pieței de publicitate:
„Vorbim aici de concentrarea mass-media, fake news, propagandă internă și externă, accesul limitat la informații, în special pentru jurnaliștii de investigație, o piață media și a publicității slabă. Influența politicului în media este foarte mare, dar o astfel de situație este și în alte țările din Parteneriatul Estic. Noi și Georgia și Ucraina, stăm mai bine la acest capitol, pentru că avem mai multă presă independentă, în Belarus de exemplu este presa de stat doar, dar nu ar trebui să ne comparăm cu ei. Comparativ cu alte state din Europa, noi suntem la coadă. E o problemă comună pentru Parteneriatul Estic: avem puține media cu adevărat independente și puțin conținut de calitate, de aici și influența conținutului străin care ne domină piața”, a declarat Nadine Gogu.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, reamintește că Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a adopta acte legislative care vor racorda legislația Republicii Moldova la standardele europene. „Este important pentru partenerii europenei să vedem dezvoltarea democratică și să vedem îmbunătățirea libertăților, inclusiv în domeniul mass-media. Acordăm din partea UE susținerea pentru dezvoltarea mass-media(...) Este important ca legislația din Republica Moldova să susțină existența și munca jurnaliștilor, inclusiv a celor de investigație. Nu trebuie să existe obstacole în munca lor privind accesul la bazele de date publice, obstacole de natură financiară, să fie mai multă independență în ceea ce privește cadrul regulator al audiovizualului”, a subliniat Ambasadorul UE.
Forumul a fost organizat de mai multe organizații neguvernamentale: Internews, Freedom House, Black Sea Trust for Regional Cooperation, Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani și Fundația Friedrich Naumann.