Peste 300 de persoane au fost instruite la Moscova pentru destabilizări în R. Moldova: „Urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și extremiste în contextul alegerilor”

  • 17 Octombrie 14:20
Peste 300 de persoane au fost instruite la Moscova pentru destabilizări în R. Moldova: „Urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și extremiste în contextul alegerilor”

Grupuri de sabotori au fost pregătiți la Moscova, în Bosnia și în Serbia, inclusiv de instructori ai grupurilor „Wagner” și „Ferma”, pentru destabilizări în Republica Moldova, au anunțat astăzi Poliția, Serviciu de Informații și Securitate și Procuratura, transmite Radio Chișinău.

Peste 300 de persoane au mers la instruiri în tabere din Federația Rusă, organizate în grupuri a câte 20 de oameni, care erau instruiți cum să provoace dezordini în masă în timpul protestelor și să opună rezistență în fața organelor de forță, a spus șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

„Începând cu luna iunie, anul curent, în mod regulat pe teritoriul Federației Ruse mergeau echipe restrânse a câte 20 de persoane, în număr total documentate până la ziua de astăzi ajungând peste 300 de persoane, care au mers pentru instruiri în suburbia Moscovei, unde aceste persoane erau instruite despre metode tehnice în acțiunile de protest și comportamentele pe care trebuie să le manifeste, tactici de provocare, înfruntarea inteligentă a cordoanelor, extragerea de obiecte sau arme de la organele de forță și cum să facă retragerea rapidă din rândul mulțimii. În această perioadă de timp organele de stat au reușit să supună măsurilor de investigații operative o parte mare din numărul acestor persoane care au fost pregătite la acest compartiment. Doar pe parcursul ultimelor zile s-a reușit ridicarea atât a mijloacelor financiare de la aceste persoane - în jur de peste un milion și 600 de mii de lei, dar și alte instrumente și obiecte utilizate în procesul de dezordine în masă”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.    

Unele din aceste persoane au participat la vandalizarea instituțiilor statului, a mai spus șeful Poliției. El a comunicat că o mare parte din numărul acestor persoane sunt investigate de autorități.

Un alt grup de persoane a fost instruit în tabere de gherilă în Bosnia și Herțegovina și în Serbia, deplasarea acestora fiind finanțată de gruparea Șor, sub paravanul organizației Eurasia, a anunțat directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață.

„Începând cu luna mai 2024, oligarhul fugar Ilan Șor sub ONG-ul Eurasia a finanțat deplasarea unor grupuri de tineri la Moscova. Dintre aceștia, o parte au fost selectați pentru antrenamente mult mai avansate în tabere desfășurate în Bosnia și Herțegovina, dar și în Serbia. Acești tineri au fost antrenați de instructori străini conectați la entități asociate instituției private militare Wagner și entitatea numită Ferma, înființate anterior de Evgheni Prigojin, ele în continuare sunt active, doar că sub o altă comandă. În taberele de pregătire erau antrenați provocatori care urmau să organizeze proteste și să participe la acțiuni violente, radicale și chiar extremiste în contextul alegerilor. Programul antrenamentelor includea tactici de provocare a organelor de menținere a ordinii publice, utilizarea armelor și a obiectelor pentru provocarea daunelor fizice neletale,  psihologia maselor, confecționarea și utilizarea articolelor de incendiere și a explozibililor artizanale, manevrarea dronelor cu atașament special pentru explozibil și incendiere. Conform datelor colectate, printre coordonatori ai acestor acțiuni în țările menționate sunt cetățenii străini precum: Goloscov Constantin și Potiotchin Mihail. Totodată s-a reușit și identificarea și a altor 11 cetățeni străini care au acordat asistență  taberelor de pregătire din Bosnia-Herzegovina, precum și Serbia acționând sub formă de instructori”, spune Alexandru Musteață.

Ofițerii și procurorii au efectuat miercuri 88 de percheziții în Nordul, Centrul și Sudul Republicii Moldova în contextul documentării acțiunilor de dezordine în masă în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Câțiva nori
Umiditate:49 %
Vint:6,69 m/s
Fri
7
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău