Pentru R. Moldova, 2022 a fost cel mai greu an din ultimele trei decenii (Revista presei)

  • 04 Ianuarie 2023 09:34
Pentru R. Moldova, 2022 a fost cel mai greu an din ultimele trei decenii (Revista presei)

Pentru R. Moldova, 2022 a fost cel mai greu an din ultimele trei decenii, constată DW. „Pentru Republica Moldova, anul economic 2022 a fost marcat de o inflație fără precedent și de creșterea prețurilor la resursele energetice. Nici perspectivele pentru 2023 nu sunt optimiste. Consecințele războiului din Ucraina și criza energetică au determinat o creștere a inflației de peste 30% și o explozie a prețurilor la toate produsele și serviciile. În aceste condiții, guvernul de la Chișinău a fost nevoit mai mult să răspundă crizelor venite pe val, decât să dezvolte economia, iar fără asistența externă, țara nu ar fi putut supraviețui, scrie publicația... Războiul din Ucraina a arătat încă o dată cât de vulnerabilă este Republica Moldova în ceea ce privește securitatea energetică.  

2023 va fi un an și mai greu, subliniază DW. În 2022 deficitul bugetar al Republicii Moldova a fost de circa 14,6 miliarde lei sau 5,2% din PIB, iar pentru 2023 guvernul estimează că deficitul va fi și mai ridicat: de 18,5 miliarde lei sau 6% din PIB. Astfel, țara va continua să se confrunte cu aceleași probleme economice ca și în 2022, iar promovarea unei politici bugetare expansioniste cu deficite bugetare ridicate devine o necesitate. Nici în domeniul energetic situația nu se va schimba radical. Din cauza deficitului de resurse de gaze pe piața europeană, Republica Moldova va continua să plătească scump pentru gazele naturale, continuând să mizeze pe suportul partenerilor externi. Autoritățile urmează să caute soluții, să avanseze cu reformele promise, să susțină mediul de afaceri și să fie foarte elocvente în discuțiile cu investitorii. Republica Moldova trebuie să-și învețe lecțiile, să-și gândească politicile economice pe termen lung și să devină mult mai rezilientă în contextul șocurilor externe, scrie DW.

În plan politic, scrie editorialistul Nicolae Negru în Ziarul Național, „primul rezultat al anului politic 2022 e că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a rezistat, a trecut testul guvernării, făcând față câtorva valuri de crize de care nu a cunoscut nicio guvernare până acum, reușind să mențină Republica Moldova pe linia de plutire... Dacă suntem obiectivi, trebuie să recunoaștem că guvernarea și-a făcut datoria mai bine decât se aștepta și prorocea opoziția de pe ambele părți ale scenei politice. Previziunile sumbre, catastrofice nu s-au adeverit, prima lună de iarnă a fost trecută cu bine, dispunem de rezerve de gaze naturale, avem contract de furnizare a energiei electrice pentru o lună înainte, statul plătește salariile și pensiile, își ajută cetățenii cu diverse compensații legate de creșterea tarifelor și prețurilor, își achită datoria publică, internă și externă, prețurile la combustibil și energie au atins un prag și, uneori, dau înapoi, creșterea inflației a încetinit în mod evident... În același timp, autorul atenționează că pe timp de război pot exista diferite surprize neplăcute, mai ales că Moscova este interesată și întreprinde, prin „Gazprom”, prin intermediul coloanei a cincea și al idioților utili, acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova.

Portalul Zona de Securitate scrie că Biroul Politici de Reintegrare a fost reconfigurat, iar Nicolai Țveatcov a plecat. Fostul șef adjunct al Biroului de Reintegrare a fost în centrul unui scandal după afirmațiile privind reintegrarea țării ce ar putea fi doar prin federalizare. Acesta și-ar fi depus demisia din propria inițiativă. Noul șef adjunct al Biroului a fost numit Eugen Cara, ce ocupă de mai mulți ani funcția de șef secția proiecte de asistență din cadrul Biorului, pe care va continua să o conducă. În urma reorganizării a apărut o nouă secție, analitico-informațională – responsabilă de elaborarea sintezelor analitice despre situația din regiunea transnistreană, comunicare și informarea publicului despre activitățile BPR, iar șeful acesteia a fost numit Ivan Țurcan, scrie Zona de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău