Patriarhul rus la Chișinău, cu fast și falsuri istorice (Adevărul)

  • 10 Septembrie 2013 09:18
Patriarhul rus la Chișinău, cu fast și falsuri istorice (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 9 SEPTEMBRIE

 

Patriarhul rus la Chișinău, cu fast și falsuri istorice, titreaza Adevarul. Preafericitul Kirill a venit pentru a doua oară în  Republica Moldova, de această dată pentru a blagoslovi „poporul  moldovenesc“ cu ocazia celor 200 de ani de prezență a Bisericii Ortodoxe Ruse în acest spațiu. Adevărul mai subliniază că Preafericitul Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, a fost întâmpinat la Chișinău cu onoruri militare, porumbei și covoare de flori. A fost tratat ca un șef de stat: s-a întâlnit cu conducerea țării și cu liderii celor mai mari partide, a fost cazat într-un apartament cu mobilă aurită la Reședința de Stat, a avut parte de o recepție oficială dată de președintele Republicii Moldova și a fost păzit de sute de polițiști. Doar o mână de unioniști au protestat, scandând: „Kirill, nu uita, Basarabia nu-i a ta“. 

Ion Preașcă încerca să răpundă în același cotidian la întrebarea: Cine e vinovat de dezastrul de la Banca de Economii? În opinia ziaristului primul vinovat este proprietarul, adică Guvernul prin managerul  instituției - Grigore Gacichevici, care a administrat Banca de Economii din 2004 și până în iunie 2012.  Al doilea nume pe lista vinovaților ar trebui să fie, potrivit autorului, cel al fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța pentru ca anume subordonații săi au reprezentat și au apărat în anii 2010-2012 interesele  statului la Banca de Economii. Deocamdată oficial nimeni nu e vinovat, dar statul a rămas fără bani și a pierdut controlul asupra băncii, conchide Adevărul.

Adevărul mai scrie și despre planurile mărețe pentru porțile aeriene ale Moldovei. Fluxul de pasageri prin Aeroportul Chișinău poate ajunge, până în 2030, la 5,5 milioane de persoane anual, promite conducerea companiei rusești care a obținut dreptul de concesiune asupra întreprinderii. Managerul a dat asigurări că lucrările de modernizare a infrastructurii aeroportuare vor începe într-un an de zile de la semnarea acordului de concesiune, dar nu înainte de efectuarea unui audit tehnic și financiar.

Vizita de sâmbătă a Patriarhului Kiril nu a putut fi trecută cu vederea de liderul PL, Mihai Ghimpu, observă Ziarul National. Liberalul nu a ratat ocazia să îl înțepe din nou pe rivalul său politic, liderul PLDM, Vlad Filat, dar și pe alți politicieni care s-au întâlnit cu șeful bisericii ruse. „Politica, din păcate, le permite celor implicați să amăgească, să manipuleze oamenii, să folosească încrederea lor, să-i dezbine, împarțindu-i în ai tăi și-n străini, a scris Mihai Ghimpu pe blogul său.

Avem într-un sfârșit primele modificări ale taxelor consulare, aflăm din Timpul Guvernul României a emis ordonanța de urgență  care modifică taxele începând cu data 10 septembrie. Potrivit noilor modificari eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei  costa  32 RON în comparative cu 176 RON cit era pina in prezent. Surpriză plăcută și pentru cei care vor depune actele pentru Redobândirea Cetățeniei Române, taxa fiind redusă de la 60 EUR la aproximativ 45 EUR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău