PAS vine cu un proiect propriu de modificare a legislației electorale

  • 20 Aprilie 2017 22:42
PAS vine cu un proiect propriu de modificare a legislației electorale

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) se pronunță împotriva schimbării sistemului electoral și vine cu propriul proiect de modificare a legislației electorale care se referă în special la organizarea votării peste hotare, precum și la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

În ceea ce ține de organizării alegerilor peste hotare, PAS propune majorarea numărului maxim de buletine repartizate secțiilor de votare peste hotare de la 3000 la 8000.  De asemenea, în diasporă alegerile ar urma să se desfășoare timp de 2 zile, sâmbătă și duminică, astfel încât cetățenii aflați la distanțe mari de secția de votare să reușească să-și exprime opțiunea de vot.

În privința finanțării partidelor politice, printre alte modificări, PAS propune micșorarea cuantumului donației maxime de la persoanele fizice la șase salarii medii pe economie (în prezent 200), iar pentru cele juridice  - 12 (400 în prezent). Totodată, PAS propune ca persoanele aflate peste hotare să poată finanța partidele politice cu până la 3 salarii medii. Totodată, propune limitarea cuantumului donațiilor din partea angajaților în instituțiile de stat.

PAS propune și un set de amendamente care ar responsabiliza deputații. Astfel, potrivit proiectului, formațiunile politice ar urma să arondeze câte un candidat la o unitate administrativ-teritorială de nivelul al doilea, iar numărul total de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea acoperite în lista prezentată de partidul politic să nu fie mai mic de 2/3 din numărul lor total. ”În acest fel, în egală măsură, fiecare deputat va fi responsabil de un raion concret, dar și fiecare alegător va putea să-și acorde votul, luând în considerație numele candidatului care reprezintă unitatea administrativ-teritorială de nivelul al doilea în care locuiește”, se spune în inițiativă.

Al patrulea bloc de recomandări se referă la obligarea partidelor politice ca, la întocmirea listei de candidați pentru alegerile parlamentare, să ia decizii conform unor proceduri transparente de selectare, inclusiv cu posibilitatea acordării dreptului de contestare a deciziilor de includere sau nu în listele respective la forurile corespunzătoare ale partidelor politice.

O altă propunere vizează transparentizarea și asigurarea corectitudinii scrutinului electoral, prin instalarea camerelor video în secțiile de votare, care să funcționeze inclusiv la procedura de numărare a voturilor.

„PAS consideră că Republica Moldova se confruntă cu probleme grave, iar schimbarea sistemului electoral nu contribuie nicidecum la soluționarea acestora. Dimpotrivă, schimbarea sistemului electoral în unul uninominal sau mixt, în condițiile unui stat capturat, sporește riscul fraudării alegerilor”, se mai spune în inițiativă.

Partidul Democrat a reacționat la proiectul de lege elaborate de PAS, criticând propunerea privind finanțarea partidelor politice din fonduri provenite de la cetățeni din exteriorul țării. „Acest lucru ar permite amestecul unor puteri sau organizații străine în politica interna din Republica Moldova și promovarea unor interese străine țării noastre”, potrivit PD.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău