Partidul Liberal a inițiat o petiție prin care se cere demisia lui Igor Dodon
-
13 Noiembrie 2019 10:44
Partidul Liberal a inițiat o petiție în mediul online prin care se cere demisia președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, invocând că acțiunile acestuia sunt incompatibile cu prevederile constituționale referitoare la rolul șefului statului, iar demiterea sa reprezintă un imperativ presant.
„Partidul Liberal a inițiat încă în luna ianuarie procedura de suspendare din funcție a președintelui, înregistrând în Parlament un proiect de hotărâre în acest sens. Din păcate, până acum demersul liberalilor nu a fost susținut de alți deputați și nici Igor Dodon nu a devenit mai loial față de cetățeni în acest răstimp. Dimpotrivă, derapajele anticonstituționale și antidemocratice din ultimul timp al acestuia devin tot mai frecvente, fapt care impune Partidul Liberal să inițieze procesul de colectare a semnăturilor cetățenilor pentru organizarea unui referendum republican de demitere a președintelui Dodon”, s earată în descrierea petiției, citată de TVR Moldova.
Până la această oră, aproape 16 mii de cetățeni au semnat deja petiția.
Partidul Liberal invocă și câteva motive pentru care președintele trebuie demis:
1) La data de 4 ianuarie, președintele în exercițiu al Republicii Moldova a felicitat așa‐zisul „conducător” al Transnistriei cu „victoria în alegeri”, recunoscând prin acțiunile sale, în mod indirect, legalitatea alegerilor desfășurate în raioanele de est ale Republicii Moldova la 11 decembrie 2016 și, implicit, autoritatea unui președinte ilegal asupra teritoriului controlat de forțe anticonstituționale.
2) La fel, contrar prevederilor art. 77 al Constituției, care stabilește că șeful statului este „garantul […] unității și integrității teritoriale a țării”, președintele actual al statului se declară pentru federalizarea republicii, fapt care contravine flagrant legii supreme, care consfințește și indivizibilitatea statului, ce derivă din caracterul unitar și semnifică faptul că statul Republica Moldova nu poate fi împărțit total sau parțial în mai multe unități statale (state) și transformat într‐un stat federal.
3) Participarea la parada militară de 9 mai în or. Moscova, alături de comandantul suprem al forțelor militare ruse de ocupație, reprezintă o altă încălcare a Legii supreme, conform căreia președintele este „garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării”.