Parlamentul va crea o subcomisie care va monitoriza implementarea hotărârilor CEDO

  • 02 Februarie 2016 14:11
Parlamentul va crea o subcomisie care va monitoriza implementarea hotărârilor CEDO

O subcomisie care va monitoriza implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Republicii Moldova va fi creată în cadrul Parlamentului, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat astăzi de Comisia parlamentară pentru drepturile omului. Experții salută această inițiativă.Scopul acestei subcomisii este să analizeze dosarele de condamnare…

O subcomisie care va monitoriza implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva Republicii Moldova va fi creată în cadrul Parlamentului, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat astăzi de Comisia parlamentară pentru drepturile omului. Experții salută această inițiativă.

Scopul acestei subcomisii este să analizeze dosarele de condamnare a Republicii Moldova, să identifice care sunt încălcările și să vină cu propuneri de modificare a legislației pentru a le înlătura, a precizat vicepreședintele legislativului Liliana Palihovici.

”Această subcomisie, analizând toate dosarele să poată veni cu propuneri de modificare a legislației pe cazurile unde se constată repetarea sistematică a încălcărilor drepturilor omului. Avem dosare pierdute la CEDO în privința condițiilor de detenție. Deci, aici este clar că e problema de sistem. și această comisie trebuie să ceară guvernului lichidarea problemelor de sistem” a declarat Liliana Palihovici.

Societatea civilă salută această inițiativă. Reprezentantul Organizației Juriștii pentru Drepturile Omului, Vitalie Zama.

”Categoric este salutabilă această inițiativă. Din câte înțeleg raționamentul constituirii acestei comisii este de a identifica cauzele condamnării la CEDO și de a propune  soluțiilor – fie schimbarea practicilor administrative, fie modificarea legislației, care ar putea duce la micșorarea numărului de condamnări la CEDO”, a declarat Vitalie Zama.

În 2015, la CEDO au fost depuse peste o mie de cereri împotriva Republicii Moldova, cu 8 la sută mai puțin decât în anul 2014. Cu toate acestea, Republica Moldova este a treia țară din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, după numărul de cereri depuse, cu un indice de aproape 3 plângeri raportate la 10 mii de locuitori. Totodată, anul trecut, Republica Moldova a pierdut 19 cauze în fața Curții. Peste 300 de hotărâri CEDO au fost pronunțate până în prezent împotriva Republicii Moldova, guvernul fiind obligat să achite despăgubiri de peste 14 milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău