Parlamentul sloven dezbate o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului, acuzat de subminarea statului de drept
-
15 Februarie 2021 19:45
Parlamentul sloven s-a reunit luni pentru a dezbate o moțiune de cenzură împotriva guvernului premierului conservator Janez Jansa, acuzat de opoziție că profită de pandemia de coronavirus pentru a submina statul de drept, relatează France Presse, preluat de Agerpres.
"Sunteți aici pentru a alege între o democrație autoritară și o Slovenie normală, constituțională și democratică", a declarat Karl Erjavec, liderul partidului de opoziție DESUS, în fața parlamentarilor, la începerea dezbaterilor.
Votul asupra moțiunii este prevăzut spre sfârșitul zilei.
Este a doua tentativă în câteva săptămâni de înlăturare a premierului, o moțiune similară eșuând în ianuarie din cauza absenței parlamentarilor de la vot.
Karl Erjavec a depus moțiunea de cenzură săptămâna trecută, în numele a cinci partide ale opoziției de centru stânga, care l-au propus drept candidat pentru funcția de șef al guvernului.
După ce a guvernat Slovenia în două rânduri în anii 2000, Janez Jansa a revenit la putere la începutul lunii martie a anului trecut, în fruntea unei coaliții. Guvernul precedent, compus din cinci partide, căzuse în ianuarie 2020 în urma disputelor interne.
El utilizează rețelele de socializare pentru a ataca media, iar criticii săi îi reproșează riscul "orbanizării" țării, în aluzie la aliatul său ungar Viktor Orban, criticat pentru încălcări ale statului de drept.
Opoziția îi reproșează că utilizează urgența sanitară pentru slăbi instituțiile statului.
Jansa a respins acuzațiile la începutul dezbaterilor de luni, calificând moțiunea drept "farsă distructivă" și "risipă a banilor contribuabililor".
"Guvernul nostru a făcut mult mai mult decât precedentul, în mult mai puțin timp, în condiții epidemice mai dificile", a declarat Jansa.
Partidele care susțin moțiunea nu dețin decât 43 de locuri în parlament, dintr-un total de 90.
Alianța condusă Janez Jansa și-a pierdut majoritatea în parlament când partidul pensionarilor DESUS a decis să o părăsească în decembrie.
Totuși, premierul afirmă că poate conta pe 47 de voturi în parlament, datorită sprijinului unui mic partid și a doi reprezentanți ai minorităților.
Cum votul este secret, opoziția speră că unii deputați ai Partidul Modern de Centru (SMC), un partener al coaliției actuale, s-ar alătura eforturilor sale pentru a înlătura guvernul.
Sursa:Agerpres