Parlamentul European a adoptat rezoluția care vizează întărirea rezilienței Republicii Moldova înaintea alegerilor din 20 octombrie
-
09 Octombrie 2024 13:52
Rezoluția privind întărirea rezilienței Republicii Moldova înaintea alegerilor prezidențiale și referendumului proeuropean din 20 octombrie a fost adoptată în ședința de astăzi, 9 octombrie,.
Pentru adoptarea rezoluției au votat 508 de europarlamentari, în timp ce 53 au fost împotrivă.
104 de eurodeputați s-au abținut de la vot.
Rezoluția trece în revistă contextul complicat și riscurile pentru care Republica Moldova trebuie să fie sprijinită în lupta cu interferențele Rusiei în deturnarea proceselor democratice naționale, reieșind din statutul său de țară candidată și începerea negocierilor de aderare.
Motivele care au stat la baza inițierii acestei rezoluții sunt dezinformarea, finanțarea ilegală a partidelor politice, atacurile cibernetice, activitățile subversive și oferirea de bani ilegali pentru zeci de mii de cetățeni pentru discreditarea referendumului și scăderea sprijinului popular pentru parcursul european, amplificarea tendințelor separatiste în regiunea găgăuză, incitarea la destabilizare, implicarea preoților Mitropoliei Moldovei care au efectuat călătorii în Federația Rusă unde au primit fonduri cu intenția de a le utiliza în scopuri electorale în Republica Moldova. În descrierea contextului de interferență fără precedent a Federației Ruse se face trimitere la schema de corupere electorală a 130 de mii de cetățeni din Republica Moldova, pentru a vota împotrivă la referendum, pentru aceasta fiind documentate transferuri din Rusia în valoare de 15 milioane de euro, doar în luna septembrie.
Astfel, Parlamentul European se solidarizează cu poporul Republicii Moldova și reiterează sprijinul său neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. În Rezoluție, parlamentarii europeni condamnă activitățile malefice în escaladare, interferențele și operațiunile hibride ale Federației Ruse, ale oligarhilor pro-ruși și ale actorilor locali susținuți de Rusia.
Parlamentul European reiterează sprijinul său pentru o cooperare mai puternică în domeniul securității și apărării între UE și Republica Moldova; laudă Republica Moldova pentru că a devenit prima țară care a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE și solicită UE să includă treptat Republica Moldova în inițiativele și programele legislative viitoare legate de securitatea și apărarea europeană.
Rezoluția comună a Parlamentului European adoptată astăzi poate fi citită accesată aici.