Rusia a transferat, în luna septembrie, 15 mln de dolari pentru coruperea electorală a 130 de mii de cetățeni din Republica Moldova

  • 03 Octombrie 14:01
Rusia a transferat, doar în luna septembrie, 15 mln de dolari pentru coruperea electorală a 130 de mii de cetățeni din Republica Moldova

Transferuri de 15 milioane de dolari din Federația Rusă au fost efectuate pentru coruperea electorală a 130 de mii de cetățeni din Republica Moldova, au anunțat Poliția și Procuratura într-o conferință de presă. Este un fenomen fără precedent, amplu de finanțare și de corupere, a declarat șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite Radio Chișinău.

Persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor au fost instruite să racoleze participanți pentru scrutinul electoral în schimbul unor sume de bani. Aceștia sunt anunțați prin intermediul grupelor de Telegram despre candidatul pe care trebuie să-l voteze, precum și să opteze pentru votul „Nu” la Referendum.

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au efectuat mai multe percheziții, la care au fost ridicate: înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută, dă detalii Viorel Cernăuțeanu.

„Transferurile au fost realizate pe conturile acestor cetățeni, venite din Federația Rusă, din conturile „PromsveazyBank”, o bancă sub sancțiunea internațională, inclusiv și pe teritoriul Republicii Moldova. Poliția a documentat evidența transferurilor doar pentru luna septembrie de peste 15 milioane de dolari care au fost transferați liderilor oficiilor teritoriale, președinților de secții. Dacă o să ne uităm de principiu, a fost instituită câte o persoană pentru fiecare secție de votare, activiști, peste 50 de mii, și acei, așa-numiți simpatizanți, care pur și simplu sunt corupți pentru a vota un concurent electoral sau o viziune în scrutinul legat de referendumul republican. Toate formele de asigurare a mecanismelor de preluare a datelor, de ghidare a acestor persoane se realizează prin boturile de Telegram. Acolo coordonarea are loc inclusiv de către persoane din Federația Rusă”, a spus Viorel Cernăuțeanu, în cadrul briefingului de presă susținut astăzi, 3 octombrie. 

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a subliniat gravitatea implicării persoanelor în activități ilegale legate de transferurile de bani în Rusia. Ea a spus că aceste persoane riscă amendă, confiscarea bunurilor sau închisoare.

„E destul de șocant să descoperim cât de multe persoane s-au implicat în aceste activități. Venim cu un mesaj clar pentru fiecare persoană care a dat informația personală: IDNP, nume, prenume ca să își deschidă conturi bancare în Rusia. Aceste persoane participă în această schemă. Cunoaștem cine sunt ele. Ele riscă nu doar o amendă de peste 37 de mii de lei, riscă să fie confiscată suma, contravaloarea transferului pe contul din Rusia. Asta nu înseamnă că o să mergem în Rusia să confiscăm banii de acolo. Avem dreptul legal să confiscăm banii în Rep. Moldova, să punem sechestru  pe proprietatea persoanei: mașină, teren, casă”, a adăugat Dragalin.

Grupul criminal este organizat ierarhic și este format din 130 de lideri teritoriali, aproape două mii de președinți de sector, peste 50 de mii de activiști și peste 70 de mii de simpatizanți, alegători, care urmează să voteze conform indicațiilor. 

Până acum, poliția a efectuat percheziții în 25 de cazuri, iar acțiunile de urmărire penală vor continua.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Câțiva nori
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Fri
20
Sat
21
Sun
17
Mon
13
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău