Parlamentarii din R.Moldova, Ucraina și Georgia cer obținerea perspectivei europene pentru cele 3 state

  • 18 Septembrie 2017 15:39
Parlamentarii din R.Moldova, Ucraina și Georgia cer obținerea perspectivei europene pentru cele 3 state

Parlamentarii din Republica Moldova, Ucraina și Georgia au adoptat o declarație comună prin care reiterează necesitatea obținerii unei perspective europene în conformitate cu Articolul 49 al Tratatului Uniunii Europene, care stabilește că orice stat european care întrunește criteriile de aderare poate cere și deveni membru al Uniunii Europene.

Totodată, în textul Declarației este remarcată importanța susținerii Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei în promovarea reformelor democratice.

Declarația comună privind Regândirea Strategică a Parteneriatului Estic a fost adoptată ieri, la finalul unei reuniuni organizate de Fundația Konrad Adenauer. Discuțiile s-au desfășurat în Cadennabia din Italia, în perioada 15-17 septembrie, la ele participând și politicieni din Germania și SUA, potrivit unui comunicat al Parlamentului de la Chișinău. Dezbaterile au vizat reevaluarea parcursului, provocărilor și perspectivelor Parteneriatului Estic în contextul summit-ului de la Bruxelles, planificat pentru luna noiembrie a anului curent.

Declarația adoptată reconfirmă angajamentul Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei pentru valorile comune ale democrației, libertății, statului de drept și demnității umane, precum și importanța reformelor interne, combaterii corupției sistemice și consolidării instituțiilor publice pentru a întări rezistența internă în fața provocărilor geopolitice hibride cu care se confruntă cele 3 țări.

Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat de Vicepreședintele Legislativului Iurie Leancă și de Copreședintele Adunării Parlamentare EURONEST, Marian Lupu.

La începutul lunii iulie,, a fost expediată Parlamentului European declarația comună a Parlamentului Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, prin care se solicită deschiderea perspectivei de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, șefii celor trei legislative au transmis o invitație trilaterală omologului lor american Paul Ryan să viziteze regiunea noastră.

Săptămâna trecută, membrii Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European au examinat un proiect de raport care constată că independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale țărilor din Parteneriat sunt în continuare amenințate de conflictele regionale nesoluționate, unele fiind susținute de Federația Rusă. Autorii recomandă ca acest subiect să fie inclus în concluziile summit-ului și să fie menținută presiunea colectivă asupra Rusiei. 

Mai multe puncte țin de sporirea sprijinului pentru statele membre ale Parteneriatului, inclusiv pentru dezvoltarea societății civile, a întreprinderilor mici și mijlocii, sporirea investițiilor, a mobilității și a comunicării, inclusiv prin eliminarea tarifelor de roaming.
Autorii propun ca Bruxellesul să dezvolte relații diferențiate cu statele membre și să acorde o atenție sporită celor care au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană – Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Astfel, se propune crearea unui așa-numit „Parteneriat Estic plus”, care să includă aderarea la spațiul vamal comunitar, spațiul Schengen, etc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău