Oxana Greadcenco: Vizele care vând iluzii moldovenilor

  • 03 Februarie 2014 10:25
Oxana Greadcenco: Vizele care vând iluzii moldovenilor

Politicienii de la Chișinău, dar și oficialii europeni le-au vândut moldovenilor iluzii.

La pachet. Regim liberalizat de vize.Te pornești din Cârnățeni și ajungi în Cracovia sau din Pârlița în Paris. Doar cu pașaportul albastru, fără zile pierdute sub porțile ambasadelor și fără sute de dolari care ajungeau în buzunarele intermediarilor.Pentru că, așa cum ne este firea, preferăm să dăm totul din puținul nostru, alegând căi ilegale, decât să ne informăm și să parcurgem pas cu pas toate procedurile birocratice, care de cele mai multe ori nu sunt tocmai complicate.

Veste extroardinară, rostită de la tribune importante, care m-a entuziasmat și pe mine, deși sunt cetățean roman de aproape 15 ani. Noutatea s-a răspândit rapid și prin satele noastre, acolo unde aproape fiecare familie face coadă la bănci pentru deja tradiționalul transfer de peste hotare, în euro, dolari sau ruble rusești.Noutatea, întâmplător sau nu, a venit exact când nu mai exista vreo speranță, iar la televizor știrile despre interdicțiile aplicate de Federația Rusă migranților curgeau gârlă.

Am vizitat în ultimele luni mai multe sate. Am asistat la mai multe discuții geopolitice în jurul mesei. Leancă, Timofti sunt cei crucificați, datorită lor moldovenii noștri nu vor mai putea munci ca înainte în Federația Rusă. Iar numărul celor care au primit interdicție devine tot mai mare, de la zi la zi. Vorbesc oamenii prin sat despre consătenii care s-au întors supărați de la graniță, fără să li se explice de ce nu mai au voie să intre pe teritoriul Federației Ruse. Vorbesc și prezentatoarele TV cu cifre despre numărul moldovenilor care nu mai au voie să calce pe pământul rusesc în următorii cinci ani. Vinovați se fac, evident, Timofti și Leancă că, de, ei sunt cei care au supărat rușii prin discursuri la tribune europene. “Noi ar trebui să fim prieteni cu toți, și cu rușii, și cu europenii, iar fie care să aleagă unde vrea să lucreze”, spune un domn trecut de 50 care la viața lui a adus bani în familieși din Est și din Vest. Nu contează că noile condiții aplicate de Rusia vizează toți migranții, indiferent că sunt din Belarus, Moldova sau Kazahstan.

Moldovenii sunt supărați. Cum adică să-și cumpere patenă și să achite impozite Federației Ruse dacă până acum au putut munci și fără asta. Cum adică să plătească pentru un permis de ședere dacă până acum s-a trecut și fără, iar de cele mai multe ori scăpau cumpărându-și un permis de ședere fals.
Blamați de Rusia, moldovenii cu interdicție așteaptă liberalizarea vizelor de către UniuneaEuropeană. “Ei, și ce dacă vom putea sta doar treiluni și nu vom putea munci ca ceilalți europeni. Toți așa zic când pleacă și nu se mai întorc”, spune zâmbind același domn.

Când vor înțelege moldovenii noștri că indiferent unde te-ai afla, fie în Uniunea Europeană sau Federația Rusă, trebuie să te supui anumitor reguli. Nu poate un stat să adăpostească la nesfârșit migranți care se eschivează să plătească impozite sau să-și perfecteze acte de ședere legale.

Șederea ilegală în Federația Rusă i-a costat pe zeci și sute de moldoveni viața. Câți moldoveni s-au întors în sicrie din Est, fiind victime ale accidentelor de muncă sau răfuielilor? Dar câte cazuri similare ați auzit despre cei care au ales să muncească în Vest? Comparația e nelalocul ei, diferența e de la cer la pământ. Noi decidem dacă riscăm să ne întoarcem întregi acasă. Noi decidem dacă alegem să lucrăm în condiții decente, plătind impozite și comportându-ne ca niște cetățeni onești sau alegem Estul sălbatic, în care să fim fugari, fără permise de ședere, fără drepturi de muncă asigurate și cu frica în sân că în orice moment putem rămâne fără bani sau chiar fără viață.

Da, Republica Moldova nu vă poate oferi ocazia să deveniți cetățeni exemplari acasă pentru că nu vă poate oferi nici locuri de muncă, dar încercați să deveniți cetățeni onești în țara care vă găzduiește și care vă oferă posibilitatea să vă întrețineți familia.

Să ne auzim cu bine în 2015, fără vize în UE și cu cât mai puțin probleme în Est.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău