Ortodoxia basarabeană: poate scăpa R. Moldova din kolhozul religios al Russkiy Mir? (Revista presei)

  • 22 August 09:57
Ortodoxia basarabeană: poate scăpa R. Moldova din kolhozul religios al Russkiy Mir? (Revista presei)

Securitatea energetică a Republicii Moldova trenează, titrează IPN. Deși autoritățile de la Chișinău au declarat încă de anul trecut că Moldova nu mai depinde de livrările directe de la gigantul rus Gazprom, evoluțiile arată o realitate mult mai complexă.

Republica Moldova rămâne indirect conectată la gazele naturale rusești prin electricitatea produsă la Centrala Cuciurgan (MGRES), situată în regiunea transnistreană și controlată de Rusia, iar acțiunile Energocom nu asigura un viitor energetic mai sigur și mai stabil, transmite IPN cu referire la analiza publicată în EU reporter. Autorul constată că în ciuda ajutorului BERD și UE, Moldova n-a reușit înlocuirea integrală a procurărilor de energie din Transnistria cu alternative mai stabile, sigure și viabile din punct de vedere economic. Totodată, în pofida pașilor de conectare la rețelele electrice europene și inițierea unor proiecte de energie regenerabilă, ritmul acestei tranziții a fost lent și plin de complicații.

Într-un interviu pentru Anticoruptie.md, ministrul Energiei susține că poate fi  diminuată rata dobânzii la construcția parcurilor eoliene. În cadrul proiectelor de construcție a parcurilor eoliene și fotovoltaice, pe lângă diminuarea riscului politic, va fi moderată cu 3-4 procente și rata dobânzii pentru finanțări.  Declarația a fost făcută de Ministrul Energiei Victor Parlicov, pentru portalul Anticorupție.md. Conform ministrului, participanții la licitații vor putea propune prețuri mai mici, iar scopul final este obținerea energiei verzi, sigure și la prețuri accesibile.

Statul vrea să construiască parcuri eoliene și fotovoltaice pentru consum intern și invită investitori locali și străini să participe la concursul de oferte care are, potrivit ministerului, cerințe de depunere a dosarelor simplificate și debirocratizate. Câștigătorii concursurilor vor obține statutul de producător eligibil mare, și vor obține garanții pentru un preț bătut în cuie, timp de 15 ani, pentru energia pe care o vor genera. Astfel, Guvernul își propune ca până în 2030, să asigure cu energie verde regenerabilă peste un sfert din totalul consumului național, după finalizarea procesului de conectare a centralelor electrice. Prin această licitație se așteaptă investiții de aproximativ 190 de milioane de euro în construcția de parcuri eoliene și fotovoltaice, în Republica Moldova, notează Anticorupție.md.

Republica Moldova „are toate atributele de a fi copilul minune al zonei”, crede guvernatoarea BNM, Anca Dragu. Reformele pentru aderarea la UE și banii care vor veni din fondurile de pre-aderare „vor spori activitatea economică” a R. Moldova, în pofida „contextului geopolitic puțin complicat” de acum, a „comportamentului ușor timid” al agenților economici moldoveni și a tendințelor previzibile de scădere a remitențelor, susține guvernatoarea BNM, Anca Dragu, într-un interviu pentru Europa Liberă. „Această combinație de reforme și bani pentru investiții înseamnă, cum spuneam, activitate economică mai intensă, locuri de muncă mai bine plătite. Și asta se va vedea în fiecare an”, afirmă guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. Ea folosește chiar expresia de potențial „copil minune al zonei” pentru R. Moldova, referindu-se și la rolul pe care țara l-ar putea avea în procesul de reconstrucție al Ucrainei vecine, aflată acum în război.

Ortodoxia basarabeană: poate scăpa R. Moldova din kolhozul religios al Russkiy Mir? Comentatorul politic Mihai Isac scrie că recentele dezvăluiri ale echipei Deschide.MD privind organizarea unor adevărate pelerinaje cu tentă politică ale unor clerici din cadrul Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove la Moscova reconfirmă pericolul reprezentat de prezența în R. Moldova a acestei ramuri a Patriarhiei Ortodoxe Ruse. Apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului din octombrie 2024, dar și a alegerilor parlamentare din vara anului 2025 oferă noi posibilități serviciilor federale ruse de spionaj de intensificare a operațiunilor subversive împotriva stabilității R. Moldova. Din păcate, un rol important în acest efort masiv îl joacă, cu voia ori fără voia lor, și un număr de clerici ai Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove.

Politica agresivă a Patriarhiei Ruse și instrumentalizarea ortodoxiei ca armă politică de către Moscova împotriva unor state din fostul spațiu sovietic a primit o serie de răspunsuri demne de luat în seamă și de către autoritățile R. Moldova. Autorul scrie că Guvernul Estoniei nu a mai permis folosirea ortodoxiei ca armă împotriva statului baltic, astfel recent, conducerea fostei filiale locale a Patriarhiei Moscovei a adoptat un nou statut, din care referirea la Patriarhia Moscovei a fost eliminată, iar numele acestei structuri a fost schimbat în Biserica Ortodoxă Estonă. Anterior, autoritățile de la Tallin au interzis, în 2023, intrarea patriarhului rus Kirill pe teritoriul estonian din cauza sprijinului acordat invaziei militare ilegale declanșată de Rusia împotriva Ucrainei. Tot în data de 20 august 2024, Rada Supremă de la Kiev a adoptat o lege care interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina și organizațiile religioase asociate cu aceasta.

Prezența structurilor Patriarhiei Ortodoxe Ruse în diferite state ridică, în anumite cazuri, probleme la fel de mari ca și prezența unor armate de ocupație. Preoții din bisericile noastre, călugării și călugărițele din mănăstirile neamului românesc din R. Moldova ori Ucraina trebuie să renunțe la orice frică pentru a face singurul pas firesc, acela de revenire la Patriarhia Ortoxă Română și să evadeze din kolhozul religios al Russkiy Mir, conchide autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
24,4
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,12 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
19
Mon
17
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău