Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Decizia Curții Constituționale care a invalidat articolul din Codul Electoral care restricționează participarea la alegeri a fruntașilor fostului partid „Sor”, a fost luată într-o situație complicată în care se află R. Moldova

  • 04 Octombrie 2023 14:55
0%
00:00:00
00:00:00

Decizia Curții Constituționale care invalidat ieri, 3 octombrie, articolul din Codul Electoral care restricționează participarea la alegeri a fruntașilor fostului partid „Sor” a fost luată într-o situație complicată în care se află Rep. Moldova, este de părere analistul Ion Tăbârță. El susține că reacția guvernării care a anunțat despre introducerea unor amendamente care să cuprindă o listă cu nume concrete ale celor care nu au voie să participe la alegerile din 5 noiembrie, este de asemenea o decizie la limita între două pericole. Pe de o parte avem lupta cu războiul hibrid al Federației Ruse în Rep. Moldova, iar pe de alta – riscurile unor astfel de legi care rezolvă probleme de context, locale, în cazul schimbării guvernării, a declarat Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

„Pe de o parte Curtea Constituțională trebuie să vegheze respectarea normelor fundamentale ale democrației, pe de altă parte noi toți înțelegem că acum în Rep. Moldova, prin intermediul unor anumitor actori politice duce acel război hibrid contra parcursului pro-european al țării. Desigur că acest aspect contextual al inițiativei partidului de guvernământ nu pică bine. Această lege este pentru un context concret și pentru un subiect concret. E bine să se soluționeze o problemă locală însă ulterior pot apărea probleme în caz de schimbare a guvernării. Decizia și a Curții Constituționale și inițiativa partidului de guvernământ este una complicată. Inițiativa guvernării, care are acest aspect contextual care nu este pentru dezvoltarea de lungă durată a democrației, se înțelege că este o încercare de luptă cu toată caracatiță, grupare a lui Ilan Șor în politicul moldovenesc”, a spus Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău