Ora de Vârf | Ion Tăbârță: „Rateul” anului 2024 – crearea reței instituționale Șor și coruperea a 300 de mii de alegători (Audio)
-
17 Decembrie 16:00
Validarea referendumului pro-european și realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte sunt evenimentele majore în politica internă, care au marcat pozitiv anul 2024, consideră analistul Ion Tăbârță. În cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, expertul trece în revistă și principalele realizări în plan economic pentru Republica Moldova, dar evidențiază și cele mai mari eșecuri ale anului care stă să se încheie.
În plan economic, situația nu a cunoscut fluctuații prea evidente, similare celor înregistrate după invadarea la scară largă a Ucrainei, în 2022, când în Republica Moldova inflația a urcat până la un nivel record de peste 30% și a lovit dur în bunăstarea cetățenilor, spune Ion Tăbârță. Creșterea exportului la anumite produse în Uniunea Europeană, contrele între autorități și agricultori, și, la final, creșterea prețurilor la resursele energetice, sunt principalele momente înregistrate în sectorul economiei, subliniate de expert.
„S-a vorbit despre venirea unor antreprenori de peste hotarele Republicii Moldova, s-a reușit accesul pe piața europeană în a îndeplini anumite standarte; chiar recent a apărut știrea despre usturoiul moldovenesc exportat (...). Însă, la finele anului, cetățenii au avut și un „cadou” neplăcut - scumpirea tarifului la gazele naturale”, a menționat Ion Tăbârță.
Înscrierea parcursului european în Constituția Republicii Moldova, ca urmare a validării, deși la limită, a referendumului, precum și obținerea unui nou mandat pentru președinta pro-europeană Maia Sandu, sunt cele mai importante realizări în domeniul politicii interne, subliniate de analistul Ion Tăbârță. El se referă și la cea mai mare nerealizare a acestui an.
„Cea mai mare nerealizare este că instituțiile statului, practic, au privit pasive cum este creată o adevărată rețea instituțională, ilegală desigur, de corupere a alegătorilor - rețeaua Șor, o rețea de 300 de mii de alegători, despre care a început să vorbească în mod deschis și președinta Maia Sandu, și reprezentanții altor instituții din stat (...). Nu că n-am fi avut această corupere și anterior, dar anume când s-a ajuns la această stare instituționalizată a ei, amploarea pe care a luat-o, desigur, este ceva fără precedent; și acesta este un mare rateu al instituțiilor statului”, a subliniat Ion Tăbârță.
Amintim că, anul viitor, în Republica Moldova urmează să fie organizate alegeri parlamentare. Analiștii avertizează că ingerințele Federației Ruse, fără precedent în scrutinul prezidențial și referendumul din acest an, se vor intensifica și mai mult. Miza Kremlinului ar fi, potrivit experților, ca în Legislativul de la Chișinău să acceadă o majoritate controlabilă, pentru a putea deturna parcursul european al Republicii Moldova.