Dezbaterea „Trei mituri fundamentale pe care s-a ținut URSS”. Experți: Stafia Uniunii Sovietice bântuie și astăzi o parte dintre mințile membrilor societății din R. Moldova

  • 17 Decembrie 14:12
Dezbaterea „Trei mituri fundamentale pe care s-a ținut URSS”. Experți: Stafia Uniunii Sovietice bântuie și astăzi o parte dintre mințile membrilor societății din R. Moldova

Moștenirea celor trei mituri fundamentale ale URSS – Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, Marele conducător Lenin și Marele Război pentru Apărarea Patriei – continuă să influențeze societatea moldovenească. Opiniile au fost exprimate de către unii istorici și analiști în cadrul unei dezbaterii publice la Agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.

Stafia Uniunii Sovietice, zidită pe trei mituri politice fundamentale, bântuie și astăzi o parte dintre mințile membrilor societății moldovenești, au declarat experții în cadrul dezbaterii la tema „Trei mituri fundamentale pe care s-a ținut URSS”.

Istoricul Octavian Țîcu a evidențiat modul în care miturile sovietice au transformat liderii controversați în simboluri sacre pentru a legitima regimul și a controla percepția asupra istoriei.

„Uniunea Sovietică trebuie văzută ca o construcție religioasă în care a existat un eșantion de zei, adică Karl Marx, Friedrich Engels, Lenin, Stalin. A existat o religie, un canon, adică marxism-leninismul. Învățământul sovietic a fost cel mai important instrument prin care s-a propagat acest mit - nu puteai publica dacă nu-l invocai pe Vladimir Ilici Lenin. În realitate, Lenin a fost un criminal la fel de mare ca și Stalin, doar că nu a avut anvergura. În cei zece ani de război civil, revoluție și intervenții, au murit aproape 10 milioane de oameni”, a declarat Octavian Țîcu.

Analistul Igor Boțan a explicat că miturile politice sunt narațiuni cu încărcătură ideologică ce influențează atât percepția cetățenilor asupra trecutului și prezentului, cât și deciziile politice.

„Miturile politice sunt o categorie particulară a miturilor care se axează pe subiecte politice, adică sunt narațiuni cu încărcătură ideologică ce oferă un înțeles specifică a trecutului sau prezentului și oferă predicții asupra evenimentelor viitoare, considerate valide de un anumit grup promotor al acestor mituri politice. Variază în funcție de grupă și perioadă și includ o gamă largă de exemple. De exemplu, mitul salvatorului, mitul despre originile statului și națiunii, mitul veacului de aur, actualmente mitul conspirației, De exemplu, prin prisma procesului de creare și propagare, miturile politice influențează cetățenii și atitudinile acestora față de anumite contexte. Evident, influențează și deciziile politice”, a declarat Igor Boțan.

Potrivit experților, cele trei mituri fundamentale ale Uniunii Sovietice – Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, Marele conducător Lenin și Marele Război pentru Apărarea Patriei  nu doar au format baza ideologică a URSS, dar continuă să influențeze și în prezent percepțiile și comportamentele sociale în spațiul post-sovietic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:10,29 m/s
Wed
8
Thu
6
Fri
7
Sat
3
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău