Fără o implicare activă a autorităților de la Chișinău față de regiunea transnistreană, procesul de integrare europeană a R. Moldova riscă să rămână blocat, susțin experții
-
17 Decembrie 2024 15:05
Pentru o reintegrare eficientă a celor două maluri ale Nistrului, este nevoie de un plan pe termen lung și mediu, iar fără o implicare activă a autorităților de la Chișinău, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova riscă să rămână blocat, atenționează experții. Conform unui sondaj recent, aproape jumătate dintre locuitorii din regiunea transnistreană ar susține reintegrarea. Cu toate acestea, experții au subliniat, în cadrul unei dezbateri la IPN, că această cifră este marcată de lipsa unei comunicări eficiente din partea Chișinăului și de o propagandă susținută de administrația separatistă de la Tiraspol, transmite Radio Chișinău.
Potrivit expertului în soluționarea conflictelor Alexandru Flenchea, nu putem spera că regiunea transnistreană va deveni parte integrantă a procesului de integrare europeană doar prin acțiuni administrative. Fără o implicare activă din partea autorităților moldovenești, nu se va întâmpla nimic de la sine. Fostul vicepremier pentru reintegrare subliniază că este esențial să nu ne bazăm doar pe speranța că regiunea va urma indicațiile și va implementa reformele necesare.
„Ca să nu ne trezim la un moment dat că Republica Moldova a îndeplinit toate condiționalitățile, ne-am armonizat, doar că 1.500 de militari ruși și 20 de mii de tone de muniții expirate nu le permit șefilor membri Consiliului UE să spună: Da, Moldova este țară membră!”. Ca să nu fim nevoiți să rezolvăm asta în stare de alertă, trebuie să începem să acționăm, în paralel având discuți largi în societate pe subiecte globale care vizează viitorul țării noastre reîntregite”, a subliniat Alexandru Flenchea.
45% dintre respondenții din regiunea transnistreană ar susține un proiect de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului, iar peste 35% dintre locuitorii din stânga Nistrului ar sprijini aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj realizat de jurnaliștii de la „Zona de Securitate” și comunitatea „Watchdog”.
În opinia avocatului „Promo-LEX” Vadim Vieru, cifra de 45% privind susținerea unui proiect de reintegrare reflectă o realitate complexă din regiunea transnistreană.
„Cifra de 45% eu o tratez dual. În primul rând, este o cifră care arată lipsa intervenției Guvernului pe segmentul de comunicare. Avem 30 de ani în care Guvernul a tratat această zonă ca un vid informațional. În același timp, a crescut din 1992 o nouă generație de tineri, care, zi de zi, în fiecare mediu în care se află, li se comunică, ca o linie roșie, că regiunea transnistreană este un stat separat și Republica Moldova este agresor. Este rezultatul unei politici foarte eficiente de propagandă din partea administrației de la Tiraspol, care este susținută cu narativele din Federația Rusă”, a spus Vadim Vieru.
Experții subliniază că, pentru o reintegrare eficientă a celor două maluri ale Nistrului, este nevoie de un plan pe termen lung și mediu din partea autorităților. Fără o abordare strategică, există riscul ca problemele complexe care vor apărea pe parcurs să nu poată fi gestionate corespunzător.