Conferința „Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă”. Janis Mazeiks: În ultimii ani, transparența procesului de luare a deciziilor și implicarea organizațiilor societății civile s-au îmbunătățit
-
17 Decembrie 2024 13:19
![Conferința „Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă”. Janis Mazeiks: În ultimii ani, transparența procesului de luare a deciziilor și implicarea organizațiilor societății civile s-au îmbunătățit Conferința „Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă”. Janis Mazeiks: În ultimii ani, transparența procesului de luare a deciziilor și implicarea organizațiilor societății civile s-au îmbunătățit](https://media.radiochisinau.md/image/202412/640x360/249647-204734.png)
Cooperarea Parlamentului cu societatea civilă ar trebui consolidată pentru fortificarea parcursului european și îmbunătățirea activității legislative pentru ca instituția să răspundă mai bine nevoilor cetățenilor. Declarații în acest sens au făcut astăzi oficiali și experți la conferința „Cooperarea dintre Parlament și societatea civilă”, transmite Radio Chișinău.
Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, subliniază că ar trebui să existe o implicare mai mare a societății civile în actul de guvernare, esențială pentru avansarea țării în procesul de integrare europeană.
Societatea civilă ar putea contribui la corectarea unor erori ale Legislativului, precum adoptarea proiectelor fără avize, expertize și consultări cu consiliile de experți, publicarea deficitară a documentelor aferente consultărilor publice, modificarea proiectelor de acte normative în lectura a doua fără consultări publice și rata scăzută a implicării cetățenilor în procesul legislativ, spune Janis Mazeiks:
„În ultimii ani, transparența procesului de luare a deciziilor și implicarea organizațiilor societății civile s-au îmbunătățit, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a crește participarea semnificativă. Din păcate, colaborarea Parlamentului cu societatea civilă și utilizarea consiliilor de experți este deficitară, fiind înregistrat un interes scăzut pentru aceste mecanisme. Este nevoie de a se depune mai multe eforturi pentru operaționalizarea acestor consilii de experți”, a spus Janis Mazeiks.
Reprezentatul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic, Sergiu Gurău, a salutat formarea comisiilor de experți pe lângă comisiile parlamentare permanente, dar a evidențiat o implicare slabă a societății civile în procesul decizional al Parlamentului.
„Suntem un pic îngrijorați referitor la faptul că, în cele mai dese cazuri, nu suntem informați cu privire la statutul recomandărilor prezentate pe marginea proiectelor de acte normative. Este slab implicată societatea civilă la nivel local în acest proces și ne îngrijorează faptul că nu există mecanisme de finanțare din partea statului a alianțelor de ONG-uri care joacă un rol important în acest proces de cooperare între Parlament și societatea civilă”, a declarat Sergiu Gurău.
În acest context, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a declarat că instituția depune eforturi pentru consolidarea cooperării cu societatea civilă și atestă o participare mai eficientă a părților interesate în procesul de luare a deciziilor.
„Bunele practici pe care le avem din partea altor state membre UE sunt exemple pentru noi, inclusiv pe partea de cooperare dintre Parlament și societatea civilă în procesul nostru de aderare. Așteptăm ca societatea civilă, dar și Parlamentul, să fie mai bine organizat și împreună să funcționăm ca un mecanism unitar pentru a accelera procesl nostru de aderare la UE”, a precizat Doina Gherman.
Amintim că la finele anului trecut, Biroul permanent al Parlamentului a adoptat o hotărâre care reglementează organizarea și funcționarea consiliilor de experți pe lângă comisiile parlamentare. Aceste consilii au ca atribuții informarea comisiilor permanente asupra problemelor cu care se confruntă societatea, elaborarea comentariilor și recomandărilor asupra proiectelor de lege aflate pe agenda parlamentară și elaborarea de expertize, analize de impact și evaluări.