Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Noua Strategie de Securitate Națională trebuie să țină cont de riscurile și amenințările la care este supusă Republica Moldova

  • 11 Octombrie 2023 16:57
0%
00:00:00
00:00:00

Noua Strategie de Securitate Națională trebuie să țină cont de riscurile și amenințările la care este supusă Republica Moldova, în contextul intensificării războiului hibrid și a conflictului armat din Ucraina, susține analistul Ion Tăbârță. Invitat în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, expertul a menționat, totodată, că pe lângă soluții la provocările de ordin intern și regional cu care se confruntă țara, noul document trebuie să contribuie, de asemenea, la reziliența națională a statului.

„În trecut, în 2008-2009, când la guvernare erau comuniștii, am avut elaborată o strategie, adaptată ulterior în 2011, în contextul în care Republica Moldova a declarat că are drept vector de dezvoltare integrarea europeană. Însă, primul document a pornit de la un concept fals, cel de neutralitate, în loc să reiasă de la securitate. De fapt, orice document de așa gen trebuie să reiasă, să aibă drept temelie, riscurile și amenințările, pentru că neutralitatea poate fi privită ca un element al contracarării sau combaterii, sau diminuării unor riscuri și amenințări. Trebuie să recunoaștem că în ultimul an, un an și ceva, s-au făcut anumiți pași în diminuarea acestor vulnerabilități, în creșterea capacităților de fortificare din partea instituțiilor statului de a contracara aceste riscuri și amenințări. Toți înțelegem că suntem la o fază incipientă, or aceste amenințări sunt multiple, începând de la vulnerabilitățile energetice, dezinformarea, vulnerabilitatea economică, pentru că cei care sunt acum supuși manipulării din partea forțelor ostile Rep. Moldova sunt anume populația sau categoriile social-vulnerabile. Din acest punct de vedere, acest document, cred și sper, că a pornit anume de la riscuri și amenințări. Noul document ar trebuie să contribuie la reziliența noastră națională”, a afirmat Ion Tăbârță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău