Opoziția PCRM-PSRM nu agreează ideea excluderii imunității deputaților

  • 04 Noiembrie 2021 08:14
Opoziția PCRM-PSRM nu agreează ideea excluderii imunității deputaților

Opoziția PCRM-PSRM spune că, cel mai probabil, nu va susține proiectul de modificare a Constituției privind excluderea imunității parlamentare a deputaților. Socialistul Grigore Novac spune că, prin excluderea imunității, s-ar comite diverse abuzuri în raport cu deputații opoziției. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că excluderea imunității deputaților pentru acte de corupție, ar facilita curățarea clasei politice de parlamentari certați cu legea, notează IPN.

Potrivit proiectului inițiat de deputații PAS, aleșii poporului ar putea fi lipsiți de imunitate și reținuți fără încuviințarea Parlamentului, la comiterea actelor de corupție sau a altor ilegalități.

„Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului ce vizează anularea imunității deputaților și el va intra în procedură legislativă. Proiectul prevede că, în cazul în care deputatul încalcă legea, să nu mai fie necesar de fiecare dată Procurorul General să vină și să ceară ridicarea imunității lui. Este vorba despre acte de corupție și alte acțiuni ilegale. Pentru că dacă există o majoritate parlamentară și unul dintre deputați alunecă cu mintea și încalcă legea, majoritatea respectivă îi poate asigura protecția. În astfel de cazuri, procurorul să poată să-l ia direct de acasă, să nu mai vină la Parlament pentru a cere ridicarea imunității lui”, a spus deputatul PAS, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

De cealaltă parte, deputații opoziției spun că modificarea Legii Supreme ar fi inoportună, întrucât de fiecare dată când Procurorul General a cerut ridicarea imunității deputaților, plenul a susținut acest demers.

„Lipsirea de imunitate poate genera abuzuri din partea oponenților politici sau structurilor de forță. Dacă venirea unui deputat la Parlament nu este convenabilă cuiva, lui i se poate înscena o reținere pe loc drept, cu scopul de a nu-i permite să ajungă în plen, să nu fie suficient un vot sau să nu poată prezenta un proiect. Nu îmi amintesc cazuri în Republica Moldova când Procurorul General ar fi cerut ridicarea imunității unui deputat și Parlamentul n-a votat. Nu vedem motive să fie aprobat acest proiect, pentru că practica arată că de câte ori s-a cerut ridicarea imunității, acest lucru s-a întâmplat”, a spus deputatul Blocului PCRM-PSRM, Grigore Novac.

Proiectele de modificare a Constituției Republicii Moldova pot fi aprobate de Parlament cu votul a două treimi dintre deputați, iar majoritatea parlamentară PAS are 63 de mandate. În prezent, Legea Supremă a țării prevede expres că deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după audierea sa. Parlamentul Republicii Moldova este constituit din 101 deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,03 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău