ONU | Rusia a criticat dur SUA, în problema protestelor din Iran

  • 06 Ianuarie 2018 20:29
ONU | Rusia a criticat dur SUA, în problema protestelor din Iran Sursa: bbc.com

Rusia a criticat dur SUA pentru convocarea Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu protestele din Iran, scrie BBC.

Ambasadorul rus la ONU, Vasilii Nebeznia, a declarat sâmbătă, 6 ianuarie, referindu-se la demonstrațiile din Iran, că implicarea Consiliului de Securitate într-o ”problemă de politică internă” a unui stat nu face altceva decât să prejudicieze imagina organului suprem al ONU. Potrivit oficialului de la Moscova, Washingtonul subminează autoritatea Consiliului, organism responsabil pentru menținerea păcii și securității internaționale.

”În mod regretabil, astăzi suntem din nou martori la cum Statele Unite folosesc în mod greșit platforma Consiliului de Securitate al ONU. De ce Statele Unite, membru permanent al Consiliului de Securitate și co-autor al Cartei ONU, subminează autoritatea Consiliului de Securitate al ONU, principalul organism responsabil pentru menținerea păcii și securității internaționale? Tema discuției de astăzi (protestele din Iran) nu are legătură cu prerogativele Consiliului de Securitate”, a declarat ambasadorul Rusiei la ONU.

Acuzații au fost aduse și din partea ambasadorului Iranian care a declarat că SUA face abuz de statutul de membru permanent în cadrul Consiliului.

Declarațiile oficialilor au fost făcute în cadrul ședinței Consiliului de Securitate după ce Nikki Haley, ambasadoarea americană la ONU, aprecia în discursul său protestele din Iran ca fiind ”o manifestare puternică a unor oameni curajoși”.

Zeci de oameni au murit în Iran ca urmare a protestelor antiguvernamentale  a populației începute la sfărșitul lunii decembrie. Demonstrațiile începute în orașul Iran s-au răspândit rapid în zeci de alte localități. Protestele îndreptate împotriva guvernului și elitei militare islamice au izbucnit pe fondul situației economice precare din țară.

În ciuda faptului că regimul de la Teheran, prin glasul șefului Gărzilor Revoluționare, elita militară islamică, a declarat că „revolta a luat sfârșit”, unele surse media internaționale scriu că acestea ar continua, mai ales în provincie. Activiștii locali vorbesc de peste 50 morți și mai bine de 3.000 de arestări de la începutul revoltelor, în urmă cu peste o săptămână.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău