Octavian Țâcu: Statalitatea și independența sunt subminate timp de aproape trei decenii (Revista presei)
-
22 August 2018 09:45
Protestatarii vor împărți duminică PMAN cu Maia Laguta, titrează Ziarul de Gardă. Adunarea Generală a Cetățenilor de pe 26 august va avea loc concomitent cu Adunarea Consumatorilor organizată de Maia Laguta, ziarul reține că acest lucru se întâmplă în timp ce liderii opoziției parlamentare au rezervat Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) în aceeași zi. Potrivit site-ului primăriei, în total au fost depuse cel puțin 4 declarații prealabile de organizare a unor manifestații în PMAN pe 26 august.
Statalitatea și independența sunt subminate timp de aproape trei decenii, spune istoricul Octavian Țâcu într-un comentariu pentru IPN, din seria materialelor prilejuite de Ziua Independenței. Potrivit politologului, statalitatea și independența Republicii Moldova sunt în mod evident subminate de secesionismul rus din regiunea transnistreană, de cel găgăuz și imixtiunea directă a Moscovei. El atenționează că loialitatea minorităților naționale față de Republica Moldova este puțin dezvoltată, iar perspectivele democratizării sau ale guvernării democratice sunt modeste.
În același context, analistul politic Oazu Nantoi comentează pentru IPN că statalitatea Republicii Moldova a intrat într-un proces de degradare evidentă din momentul în care guvernanții i-au trădat pe alegătorii care au susținut parcursul european. Această trădare a accelerat exodul celor care nu acceptă realitățile sufocante din Moldova și, respectiv, zi de zi se reduce numărul celor care au nevoie de Republica Moldova în calitate de stat de drept democratic.
„Țara în care sunt votați „dodonii” este condamnată”, a spus Oazu Nantoi. „Dacă cetățenii Republicii Moldova nu se vor opune, atunci în situația când nici UE, nici SUA și nici NATO n-au interese legate de acest teritoriul fără cetățeni, va veni izolarea internațională și „redeschiderea” spre „lucoarea de la Răsărit”. Potrivit analistului, Republica Moldova se transformă vertiginos într-un teritoriu în care „principiile și valorile” lumii interlope domină pe ambele maluri ale Nistrului.
În ajunul unui nou an școlar, Jurnal de Chișinău scrie despre situația școlilor și a profesorilor. „Au mai rămas zile numărate până la începerea noului an școlar, iar în instituțiile de învățământ din republică se atestă un deficit major de profesori, peste 1.300 de locuri vacante doar în Chișinău. Indexarea salariilor cu 8% promise de guvern nu-i bucură pe dascăli. Dimpotrivă, aceștia se simt jigniți și cer o majorare a salariilor de 50%. Cei mai mulți preferă să plece peste hotare decât să lucreze cu 2900 de lei. O altă problemă sunt blocurile sanitare, în 62,8 % din școlile din republică există doar WC-uri externe, urât mirositoare, fără geamuri, iar unele riscă să se prăbușească”, citim în JC.