Octavian Țâcu: Nu mai suntem proștii din 2009-2010

  • 08 Decembrie 2014 13:57
Octavian Țâcu: Nu mai suntem proștii din 2009-2010

REVISTA PRESEI DIN 8 DECEMBRIE

Au fost și alegeri. Și am ajuns tot acolo de unde ne-am pornit în 2009-2010, constată Octavian Țâcu în Timpul. Autorul remarcă, însă, că noi nu mai suntem proștii din 2009-2010. La fel cum europenii nu mai sunt naivii din perioada în care nu puteam alege un președinte. S-au întâmplat prea multe între timp: ucrainenii mor la est, rușii avansează metodic spre frontierele istorice de altă dată, iar victoria obținută de ideea europeană a fost atât de efemeră și trasă de păr, încât ar fi mai bine să tăcem despre asta. Totuși publicistul consider că refacerea alianței proeuropene este vitală și singura cale de a face ca lucrurile să meargă bine în Republica Moldova. După editorialist, comuniștii trebuie să răspundă încă pentru actul criminal din perioada 2001-2009, iar Dodon pentru destabilizarea internă a Republicii Moldova și încercarea de deturnare a procesului de integrare europeană, asumat prin actul de guvernare anterior. Cei care se vor regăsi în Parlament și Guvern urmează să ne demonstreze că n-au cheltuit degeaba banii noștri patru ani și să se revanșeze pentru lipsa de transformare care am așteptat-o în perioada respectivă.

Mai mulți experți consideră că liderul PSRM, Igor Dodon, trebuie să fie cercetat penal pentru declarațiile sale de instigare la separatism, care pun în pericol securitatea Republicii Moldova, scrie Adevărul. Victor Juc, director-adjunct al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe, îndeamnă organele abilitate de drept să nu ezite și să pornească urmărirea penală pe marginea declarațiilor instigatoare ale lui Igor Dodon. Eduard Maican, președintele Uniunii veteranilor de pe Nistru, de asemenea crede că organele de drept ar trebui să ia atitudine față de declarațiile liderului socialist.
În timpul recentei vizite la Moscova, Igor Dodon a declarat pentru mass-media din Rusia că Republica Moldova va dispărea ca stat, dacă va continua parcursul european. El a mai spus că Transnistria, unitatea teritorial autonomă Găgăuzia, dar și raioanele de Nord se vor orienta către Rusia, iar câteva raioane din centrul Moldovei se vor alipi la România și astfel Republica Moldova va dispărea ca stat.

AMENINȚARE fără precedent din partea Tiraspolului, titrează Ziarul Național. După ce un angajat al așa-zisului comitet vamal de stat din Transnistria, care ancheta cazuri de contrabandă, a dispărut pe 2 decembrie din Dubăsari, așa-zisele autorități transnistrene s-au grăbit să vină cu acuzații grave și amenințări la adresa Chișinăului. Într-o declarație de presă difuzată de așa-zisul minister de externe de la Tiraspol, se menționează că bărbatul a fost reținut de autoritățile moldovenești pentru acțiuni care aduc prejudicii suveranității, integrității teritoriale, securității naționale și capacităților de apărare ale R. Moldova, prin acordarea de ajutor unui stat străin, Federația Rusă, în desfășurarea unor activități dușmănoase, îndreptate împotriva R. Moldova, Potrivit instituției condusă de Nina Ștanski, persoana reținută este cercetată penal pentru trădare de patrie.

Curtea Constituțională a amânat examinarea sesizării venită de la un grup de deputați liberali privind constituționalitatea prezenței militare străine pe teritoriul R. Moldova, în contextul prevederilor constituționale cu privire la neutralitatea statului. Într-un comunicat de presă, CC precizează că solicitarea de amânare a acestei sesizări a venit din partea președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Potrivit șefului statului, „dat fiind că normele constituționale care fac obiectul sesizării țin de un aspect politico-juridic extrem de important al statutului de neutralitate al R. Moldova, se impune examinarea suplimentară a acestei probleme”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău