Oazu Nantoi: Sistemul uninominal presupune federalizarea de facto a R.Moldova (Revista presei)
-
17 Martie 2017 09:25
Revista presei din 17 martie 2017
Sistemul uninominal presupune federalizarea de facto a R. Moldova, susține Oazu Nantoi, într-un interviu pentru Unimedia. „Sistemul uninominal presupune federalizarea de facto a R. Moldova, deoarece malului stâng i se va oferi o cotă de reprezentare în Parlamentului de la Chișinău, explică Oazu Nantoi. Potrivit expertului, atunci când Federația Rusă utilizează termenul de federalizare este vorba de Memorandumul Kozak. Este vorba despre un pseudo stat cu doi subiecți: Transnistria și Găgăuzia, iar noi urma să ne alegem cu un statut mândru de restul teritoriului, cu un așa-zis Parlament bicameral, cu mandat imperativ și cu prezența trupelor rusești garantă pe teritoriul R. Moldova”, a precizat comentatorul. Potrivit analistului, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin s-a angajat în acest joc cu șeful statului Igor Dodon pentru că are nevoie de schimbarea imaginii și vrea ca în cazul R. Molova să se prezinte ca pacificator.
Karasin a plecat. Noi ce facem? – o întrebare pe care o găsim în Ziarul de Gardă. Publicația amintește că la trei zile după ce Chișinăul a trimis o notă de protest Moscovei, în R. Moldova și-a făcut prezența, într-o vizită de lucru, viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, unul dintre emisarii lui Putin pentru problema transnistreană. Potrivit autorului, nu Nota, însă, l-a adus la Chișinău și nici invitația în vizită nu i-a fost făcută din partea Chișinăului. Vizita i-a fost solicitată de șeful enclavei separatiste de la Tiraspol, V. Krasnoselski, iar subiectul-cheie al vizitei a fost „situația politicii externe în jurul regiunii transnistrene”. Tiraspolul este alarmat de planurile Kievului de a instala, împreună cu Chișinăul, puncte comune de control pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Autorul se întreabă dacă va merge Chișinăul înainte sau va da înapoi și ce promisiuni i s-au făcut lui Karasin?
Jurnal de Chișinău subliniază că autoritățile de la Kiev nu vor renunța la controlul de la vama Cuciurgan, iar instalarea unui control moldo-ucrainean pe frontieră nemulțumește separatiștii de la Tiraspol și Rusia, care condiționează continuarea procesului de negocieri de renunțarea de către Chișinău la aceste puncte comune. Reprezentanții Ambasadei Ucrainei la Chișinău au declarat pentru JURNAL de Chișinău că Kievul nu va renunța la acest control și că perpetuarea situației actuale favorizează doar cercurile cu interese ilegale.
Adevărul revine la cazul spălării celor 22 de miliarde de dolari prin Republica Moldova, proveniți din Rusia și crede că acesta poate deveni o nouă etapă în scoaterea Chișinăului de sub influența Moscovei.
Evenimentul Zilei scrie că „la fel ca și populiștii europeni, Dodon începe treptat să-și piardă aura de luptător anti-sistem, îmbrăcând tot mai mult rubașca roșie oferită de „țarul” său preferat. Odele făcute pe Facebook și guduratul pe lângă liderul de la Kremlin nu-l vor ajuta pe Dodon, sau pe socialiștii săi, în fața electoratului din R. Moldova. Apogeul său politic a fost atins la prezidențiale, atunci când toți „sorții” au lucrat pentru el, dar victoria sa a fost la mustață. De atunci, Dodon este pe un trend descendent de imagine și nu va face decât să-l mențină. În ciuda faptului că-și crede cetățenii ușor de prostit și că ulciorul va merge încă o dată la apă. Infatuarea sa îi va juca feste. Din simplul motiv că mulți iubesc trădarea, dar ajung în final să-i urască pe trădători. Pionii lui Putin încep să cadă rând pe rând de pe tabla de șah, iar Dodon va ajunge în curând pe marginea ei”.
În ziarul Timpul, Octavian Țâcu scrie despre: „Votul tău, deputatul meu”; Aceeași publicație publică un interviu cu Gheorghe Brega, viceprim-ministru pe probleme sociale: „Educăm șomeri cu diplămă, pe banii statului”;
„Scoateți televiziunile propagandiste din televizoarele cetățenilor Republicii Moldova!”- al titlu din Timpul, semnat de George Simion.