Oamenii legii desfășoară practic săptămânal percheziții, în cadrul cărora sechestrează sume uriașe de bani (Revista presei)
-
31 Octombrie 2023 09:37
Televiziunile oligarhilor fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc ar fi lucrat în ultima perioadă în tandem, spun surse ale Deschide.MD din cadrul Consiliului Audiovizualului. Astfel, posturile Orizont TV și ITV ar fi folosit sediul GMG pentru partea tehnică, precum regie, editare video și producție. În același timp, partea de post-producție, stocarea materialelor audio-video și tot ce ține de personal se află în blocul fostului sediu al GBC, acolo unde își are sediul Partidul ”Șansă”, mai afirmă sursele Deschide.MD. Tot acolo s-ar păstra și documentele, precum și contractele de publicitate.
Jurnalistul Vitalie Călugăreanu subliniază într-o analiză pentru DW că scrutinul local din 5 noiembrie este extrem de important, deoarece testează percepția populației după doi ani de guvernare pro-europeană – perioadă în care Moldova a reușit să devină țară candidată pentru aderarea la UE.
Alegerile locale de duminică, 5 noiembrie 2023, sunt importante inclusiv în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024 – un exercițiu electoral de care Kremlinul își leagă speranța blocării parcursului european al Moldovei. Rusia are nevoie de o guvernare loială și slabă la Chișinău, inclusiv în contextul războiului pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei. Iată de ce, de la începutul invaziei ruse, Kremlinul a pus în aplicare numeroase tentative de destabilizare a Moldovei și de răsturnare a orânduirii constituționale în această țară, cu ajutorul partidelor oligarhilor corupți fugiți din țară după tentativa eșuată de lovitură de stat din 2019. După ce Curtea Constituțională a scos în afara legii partidul „Șor” (recunoscut ca fiind o grupare criminală), condus de condamnatul fugar Ilan Șor, oligarhul a activat, pentru actuala campanie electorală, alte câteva partide (care existau doar formal) pe care le finanțează, potrivit procurorilor moldoveni, prin metode absolut ilegale.
Oamenii legii desfășoară practic săptămânal percheziții în cadrul cărora sechestrează sume uriașe de bani. Aceștia sunt introduși în țară fie în numerar prin curieri, uneori în complicitate cu polițiști de frontieră, fie prin intermediul cardurilor bancare eliberate în Dubai. Alți bani utilizați de partidele controlate de Șor provin de la anumite firme din Moldova. Bătălia politică principală la alegerile din 5 noiembrie se dă pentru capitala țării Chișinău. 27 de candidați luptă pentru această funcție – un număr record, constată DW.
Dirijarea traficului de la buton, semafoare inteligente, 50 de mii de locuri de parcare, treceri denivelate, bilet unic pentru transportul public și taxă de intrare în capitală de 200 de lei. Candidații la Primăria Chișinău și soluțiile lor la problemele capitalei, puteți urmări într-un nou Podcast ZdCe. Candidații la funcția de primar al municipiului Chișinău s-au întrecut din nou în promisiuni și soluții pentru cele mai importante probleme ale capitalei. Candidații și-au prezentat soluțiile la problema ambuteiajelor și a lipsei locurilor de parcare, a deșeurilor, transportului public, a construcțiilor ilegale și corupției.
Ziarul de Gardă scrie și despre alegerile la Bălți. Candidatul PSRM la Bălți, din „magician” – în politician: întâlniri electorale cu mașini înmatriculate în Rusia, business la Moscova și legături cu interlopul Caramalac. În timp ce Rusia este blamată de întreaga lume pentru că omoară zilnic oameni nevinovați în Ucraina, candidatul socialiștilor la funcția de primar al municipiului Bălți se afișează ostentativ la întâlnirile electorale cu mașini ce au numere de înmatriculare rusești. CV-ul acestuia, dar și acțiunile sale trădează o relație „specială” cu Rusia, dar și cu interlopul Grigore Caramalac, refugiat la Moscova și dat în căutare de autoritățile de la Chișinău, scrie Ziarul de Gardă.
G4Media reține declarația președintei Maia Sandu, care a spus că Biserica trebuie să lucreze pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a intervenit în disputa care opune cele două biserici ortodoxe rivale Mitropolia Moldovei – aflată sub tutela Moscovei – și Mitropolia Basarabiei, care ține de Biserica Ortodoxă Română – afirmând că Biserica ar trebui să faciliteze obiectivul principal al țării, și anume integrarea europeană.