Oamenii din regiunea transnistreană înțeleg foarte bine cine trebuie să fie tras la răspundere pentru acțiunile impotriva suveranității R. Moldova / Liderii separatiști să fie arestați (Revista presei)

  • 14 Februarie 2023 10:31
Oamenii din regiunea transnistreană înțeleg foarte bine cine trebuie să fie tras la răspundere pentru acțiunile impotriva suveranității R. Moldova / Liderii separatiști să fie arestați (Revista presei)

DW se referă astăzi la planul rusesc cu luare de ostatici și atacarea instituțiilor de stat din Moldova. Noile detalii au fost dezvăluite ieri, de către președinta Maia Sandu, , după ce recent despre acest plan a vorbit, în cadrul Consiliului UE, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Șefa statului a cerut vigilență maximă din partea instituțiilor statului, deoarece „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor și toate derivatele ei, pe unii veterani (foști angajați ai forțelor de ordine) și pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc. DW menționează că, primii care au reacționat au fost vicepreședinta partidului „Șor”, Marina Tauber, ex-premierul Ion Chicu  și bașcanul Autonomiei Găgăuze Irina Vlah. Toți trei au acuzat-o pe Maia Sandu de tentativă de a instaura dictatura, sugerând că, după aceste avertizări ale Președinției, oamenilor le va fi frică să mai protesteze împotriva prețurilor mari. A condamnat declarația Maiei Sandu și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Pe de altă parte, expertul în probleme de securitate, Ion Leahu, susține că absolut toate pericolele menționate de șefa statului sunt reale. Potrivit lui, Chișinăul ar trebui să izoleze temporar regiunea transnistreană, pentru a diminua riscurile și influența Kremlinului. 

„Oamenii din regiunea transnistreană înțeleg foarte bine cine trebuie să fie tras la răspundere pentru acțiunile impotriva suveranității Republicii Moldova” scrie Alexandr Slusari, care  publică un sondaj de pe un grup de Viber din Transnistria, cu 48 de mii de membri. Potrivit sondajului, 75% dintre votanții din stânga Nistrului sunt de acord ca liderii separatiști să fie arestați. Tot ce trebuia de demonstrat - conflictul e unul artificial, menținut artificial de grupările criminale din acea zonă, scrie Slusari.

Directoarea executivă a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare (PISA), Natalia Albu, vorbește într-un interviu din Anticoripție.md  despre necesitatea ca Republica Moldova să investească în domeniul apărării în contextul manifestării militarismului rus în Ucraina și întreaga regiune. „Odată cu intensificarea acțiunilor militare ruse în Ucraina, nu cred că agenda Rusiei pentru Republica Moldova a dispărut”, afirmă Natalia Albu. Experta vorbește și  despre pericole și previziuni în zona securității și apărării pentru anul în curs.

NewsMaker scrie că intriga politică principală de la acest început de săptămână, a constituit-o componența cabinetului de miniștri condus de Dorin Recean. Se știe deja cu siguranță că în acesta nu se va regăsi vicepremierul Spânu, care a început să activeze în administrația prezidențială. Pe parcursul zilei, deputatul PAS Marian s-a grăbit să declare că majoritatea miniștrilor din guvernul care a demisionat va intra în componența noului cabinet de miniștri, care va fi condus de Recean. În același timp, acesta a admis că astăzi, 14 februarie, noul cabinet de miniștri ar putea deja să fie prezentat în parlament. Și da, menționează NewsMaker, partidul de guvernământ nu are un răspuns clar la întrebarea, de ce a fost nevoie de schimbarea guvernului Gavrilița și încă nu se știe, cu ce se va ocupa aceasta. A devenit cunoscut numele candidatului potențialului ministru al energeticii . Acesta ar putea fi Victor Parlicov, fostul șef al ANRE, care, ce-i drept, încă nu a comentat nicicum această informație.

Nicolae Negru explică în editorialul său din Ziarul Național că schimbarea Guvernului nu a fost dictată de criză în interiorul PAS, ci de un calcul politic elementar, de strategia electorală. Oricât ar prețui-o membrii PAS pe Natalia Gavrilița, ratingul contează, nu se poate sacrifica partidul de dragul ei, scrie publiciatul. Potrivit acestuia, ea a fost învinsă de sondaje și de apropierea alegerilor. Remanierea era inevitabilă din punct de vedere strategic. Mai cu seamă că presiunile inflaționiste încep să scadă, creșterea prețurilor încetinește, începe o nouă etapă și e firesc să fie întoarsă pagina Natalia Gavrilița.


Nicolae Negru observă că din același unghi de vedere, declarațiile precum că echipa lui Recean nu se va deosebi mult de echipa Nataliei Gavrilița denotă confuzie, lipsă de viziune; unii reprezentanți ai PAS se lasă atrași în jocul schimbării unui premier rău cu unul mai bun, „nepătat”, dându-le, astfel, dreptate lui Șor și celorlalți care luptau să răstoarne guvernarea. E ciudat că asemenea mesaje lansează unii foști membri ai Guvernului demis. Nu e nevoie de justificări „sofisticate”, demisiile determinate de interese electorale sunt un lucru obișnuit în democrația liberală, sub aspectul concurenței politice. Sigur, unii miniștri trebuie să se regăsească în viitorul Guvern, dar numai cei mai buni, care sunt doar câțiva la număr. Dacă mâine vom avea un guvern Gavrilița 2, în frunte cu Dorin Recean, efectul schimbării va tinde spre zero în loc să crească. Ca să reușească, liderii PAS trebuie să-și clarifice bine, pentru ei înșiși, înainte de a le întreprinde, acțiunile pe care le întreprind, conchide Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău