Oamenii de afaceri amenință guvernarea cu proteste

  • 17 Mai 2016 13:32
Oamenii de afaceri amenință guvernarea cu proteste

Reprezentanții micului business amenință guvernarea cu ample acțiuni de protest în cazul în care autoritățile vor insista pe excluderea patentei de întreprinzător din lista actelor ce permit activitatea economică.

Aceștia au învinuit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă Guvernul și Parlamentul că ar încerca să lichideze micii comercianți, promovând politici economice discriminatorii și instituind bariere birocratice la toate nivelele administrative. Autoritățile resping acuzațiile și spun că vor examina cererile micilor întreprinzători.

Reprezentanții micului business spun că în urma anulării patentei de întreprinzător din ianuarie 2017 va fi interzisă activitatea a peste 40 de mii de comercianți mici, urmând a fi lichidate peste 100 de mii de locuri de muncă. Potrivit președintelui Asociației Micului Business, Eugen Roșcovanu, situația este complicată și de concurența neloială, corupție, nepotism și incompetențafuncționarilor din cadrul ministerelor și departamentelor.

Eugen Roșcovanu a declarat că au fost trimise mai multe scrisori Guvernului și Parlamentului, semnate de peste o mie de agenți economici, cu propuneri de revizuire a cadrului legal, propuneri ce nu au fost luate în considerație de autorități.

Solicitată de ”Radio România Chișinău”, Stela Nistor, consilierul principal de Stat al premierului Pavel Filip, a menționat că nu cunoaște nimic despre solicitarea micilor întreprinzători. În același timp ea a reiterat disponibilitatea Executivului de a examina orice inițiativă menită să îmbunătățească cadrul legal existent.

În aceste condiții, susține reprezentantul micilor întreprinzători din orașul Soroca,Grigore Marciuc, pentru a-și apăra drepturile comercianții vor recurge la ample manifestații de protest și la acțiuni de nesupunere civică.

Ca eventuale soluții, micii comercianți propun introducerea unui impozit unic, pentru microbusiness, abrogarea prevederii din legislație prin care se interzice începând cu 1 ianuarie 2017 comerțul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete și din autovehicule, și declararea unui moratoriu pe o perioadă de 10 ani la orice schimbare a legislației, care stimulează microîntreprinderile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău