OAMENII CETĂȚII | Soprana Mariana Bulicanu: Îmi doresc cu tot sufletul să împărtășesc cât mai mult noilor talente, pentru că drumul nu este ușor (Audio)
-
26 Octombrie 12:00
Toamna anului 2024 se anunță a fi una plină de activitate pentru soprana Mariana Bulicanu, care se pregătește să încânte publicul cu o serie de evenimente. Unul dintre cele mai așteptate momente a fost interpretarea rolului Violetta Valery în celebra operă „Traviata”, la Craiova. Mariana Bulicanu spune că acest rol este unul dintre cele mai iubite din cariera sa.
Pe lângă acest spectacol, artista va participa la un concert special alături de Corul și Orchestra Filarmonicii din București, interpretând „Carmina Burana”. Recent, Mariana a cântat și în cadrul concertului dedicat Zilei Orașului.
De asemenea, artista va susține un turneu în Olanda, unde va colabora cu Filarmonica Regală din Amsterdam și Filarmonica din Rotterdam. În acest an se împlinesc zece ani de când solista de operă a colaborat pentru prima dată cu Filarmonica din Amsterdam.
Una dintre inițiativele în care a fost implicată este cursul de masterclass de canto liric organizat de fundația de caritate „Artă Vie”. Timp de trei zile, Mariana Bulicanu a împărtășit cunoștințele sale studenților și tinerilor cântăreți la Academia de Muzică și Arte Plastice.
„Îmi doresc cu tot sufletul să pot să împărtășesc cât mai mult noilor talente, pentru că drumul nu este ușor”, a spus artista.
În cadrul interviului, soprana a evidențiat importanța nu doar a tehnicii vocale, ci și a abilităților actoricești pentru un cântăreț de operă: „Un cântăreț de operă nu trebuie să posede doar o tehnică impecabilă de canto, el trebuie să posede și o tehnică actoricească și capacitatea de a transmite mesajul. Trebuie să fie foarte mobil și foarte inteligent”.
Un aspect pe care-l evidențiază, în discuția despre studii, este personalizarea procesului educațional: „Nu putem să educăm cântăreți de operă cu carul. Trebuie să ne ocupăm de fiecare student în parte, să le vedem nevoile și să încercăm să-i creștem în funcție de acestea”.
Studenților care au ales calea muzicii, Mariana Bulicanu le spune să creadă în visul lor, să meargă pe drumul care și l-au ales, renunțe la frică și impedimentele care le apar în cale.
Soprana Mariana Bulicanu, câștigătoare a marelui premiu la Concursul Internațional „Maria Bieșu”, își amintește cu drag de începuturile sale în muzică. Drumul ei a pornit de la muzica populară. A știut dintotdeauna că vrea să devină artistă.
„De când am început drumul meu în muzică, parcă era o chestie de care eram sigură. Niciodată nu am avut un lapsus când am fost întrebată ce vreau să devin când o să cresc mare”, mărturisește ea.
Mariana Bulicanu vorbește cu recunoștință despre influența pe care a avut-o Maria Bieșu, soprana de talie internațională, asupra carierei sale. La concursul național al cântecului folcloric „Tamara Ciobanu”, unde a obținut premiul II, Maria Bieșu a scris pe diplomă „viitoare cântăreață de operă”.
„Să văd asta atunci n-a însemnat nimic. Acum, peste ani, când am luat și trofeul, iar cu un an înainte să-l iau, am cântat pentru ea în concertul de Gală la festivalul „Maria Bieșu”, am cântat dedicație Ave Maria, pentru ea, a urcat pe scenă, m-a luat de mână și atunci mi-a spus să nu părăsesc Republica Moldova”, a spus Mariana Bulicanu.
„Maria Bieșu este un simbol, pur și simplu, care dăinuie asupra drumului și formării mele ca artist”, a adăugat ea în cadrul emisiunii „Oamenii Cetății”.
Deși, îndemnată de „cea mai bună Cio-Cio-San din lume” să rămână în țara, în anul 2019, pe fundalul mai multor concedieri de la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău, a ajuns să părăsească țara, alături de familia sa și să cânte pentru Opera din Craiova, România.
„Schimbarea nu a fost ușoară”, recunoaște Mariana Bulicanu.
Mai multe despre acest capitol din viața sa, despre colaborările internaționale, provocările muzicale pe care le-a acceptat în colaborare cu alți artiști de la noi, dar și lucrările care reprezintă cartea de vizită ale Marianei Bulicanu aflați din interviu.