OAMENII CETĂȚII/ Campioana olimpică Lia Manoliu, născută la Chișinău. Ion-Costin Manoliu, nepotul Liei Manoliu: „Tuși Lia ne-a iubit foarte mult. Nu exista deplasare din care să nu ne aducă ceva” (AUDIO)

  • 06 Octombrie 2019 14:51
0%
00:00:00
00:00:00

Campioana olimpică Lia Manoliu s-a născut la Chișinău, în 1932. În acel an, părinții ei Alexandra și Ion Manoliu erau profesori la Edineț, în nordul Basarabiei. S-au cunoscut ca studenți la Iași, s-au căsătorit după absolvirea Universității.  Familia se mută câțiva ani mai târziu la București, unde Lia Manoliu practică mai multe sporturi – tenis, volei, baschet, iar la vârsta de 16 ani a început să practice atletismul, obținând rezultate excepțional la aruncarea discului.

Două spectacole radiofonice despre viața și cariera olimpică a sportivei au fost realizate la Radio România, Teatrul Național Radiofonic – ”Lia Manoliu – drumul spre cartea recordurilor” și „Lia Manoliu - Lacrima din aurul olimpic”. Regia Petru Hadârcă, scenariu radiofonic Magda Duțu și Ion-Costin Manoliu.

Ion-Costin Manoliu, nepotul Liei Manoliu: „ cu tuși Lia, așa îi spuneam, am avut o relație apropiată, ea neavând copii, pe mine și pe sora mea Mihaela, pe verișorii noștri Ion și Ina ne-a iubit foarte mult. Având această ocazie ca sportivă să plece mai des în străinătate, pe vremea aceea se circula mai greu, sigur că nu exista deplasare din care să nu ne aducă ceva, de la o simplă ciocolată până la haine de sport… Într-un fel ne-a făcut copilăria mai fericită, mai luminoasă. Sub influența lor, a tatălui meu, a Liei, am făcut tenis, ca și tatăl meu, care a fost campion în 1948…

De la Olimpiada din Mexic, eu mic fiind de 3 ani, am primit un tricou pe care scria Mexico-68, pe care l-am purtat mai târziu în clasa I-a și nu m-am despărțit de el l-am purtat vreo doi-trei ani la toate orele se sport”…

Lia Manoliu a fost prima sportiva din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice: Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960, Tokio 1964, Ciudad de Mexico 1968, Munchen 1972, performanță consemnată în „Guiness Book of Records”. A cucerit trei medalii olimpice, una de aur, in 1968, la Mexico City si doua de bronz, in 1960, la Roma si 1964, la Tokyo. A fost de 12 ori campioană națională și de șapte ori campioană balcanică. S-a retras din activitatea competiționala în 1972, la 40 de ani. În 1973 a devenit vicepreședinte al Comitetului Olimpic Roman, iar în 1990 a fost aleasă în funcția de președinte al COR pe care a ocupat-o până la moartea sa. (COSR)

Ion-Costin Manoliu: „A revenit pe meleagurile basarabene, după 1989 a avut o relație strânsă și chiar a ajutat la înființarea Comitetului Național Olimpic din R. Moldova, ea fiind președinta Comitetului Olimpic Român și a încurajat participarea la olimpiade a sportivilor din R. Moldova. În 1992, Nicolae Juravschi, care fusese campion în 1988 la canoe dublu, partenerul lui fiind  din Rusia nu mai putea să participe împreună. Atunci s-au gândit că era păcat să nu meargă la Olimpiadă și într-un timp record i-au făcut actele necesare ca să reprezinte România… Președintele Comitetului Național Olimpic  Efim Josanu mi-a povestit niște lucruri pe care nici eu nu le știam, ajutorul pe care l-a primit CNO, ca pentru niște ani de început, te bucurai și pentru niște echipamente, de treninguri, teniși, orice... Mătușa mea, cunoscând firmele producătoare care echipau lotul românesc, trimitea și aici cât se putea de des. Sigur, erau lucruri știute doar de ei”…

http://www.eteatru.ro/#art/lia-manoliu-drumul-spre-cartea-recordurilor-scenariu-radiofonic-de-magda-duu-i-ion-costin-manoliu/1787561

http://www.eteatru.ro/#art/lia-manoliu-lacrima-din-aurul-olimpic-scenariu-radiofonic-de-magda-duu-i-ion-costin-manoliu/1787571

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău