O sută de lei pentru eroii nedreptățiți din școli (Revista presei)
-
12 Aprilie 2017 10:43
Revista preei din 12 aprilie 2017
O sută de lei pentru eroii nedreptățiți din școli, titrează Ziarul de Gardă. În ultimii doi ani au fost închise 56 de instituții de învățământ, iar aproape 2500 de pedagogi au plecat din sistem, subliniază ziarul. În școli, spun profesorii, au rămas doar eroi nedreptățiți, aproape de pensionare, împăcați de mult cu sărăcia. De la începutul acestui an, au ieșit de mai multe ori în stradă, cerând un salariu care le-ar asigura un trai decent. Ministerul Educației invocă lipsa de bani și propune majorarea cu 100 de lei a salariului cadrelor auxiliare. După acțiunea de protest din 5 aprilie, premierul Pavel Filip a declarat că la baza manifestațiilor din ultimul timp ale profesorilor stau interesele personale, dar și politice ale liderilor sindicaliști, care agită spiritele pentru a-și ascunde salariile mari pe care le primesc. Prim-ministrul a invocat faptul că statul nu are surse financiare pentru majorări, dar că salariul mediu al profesorilor este de două ori mai mare decât al celor care activează în domeniul culturii sau asistență socială, de aceea nu ar avea mai multe motive decât aceștia să protesteze, amintește Ziarul de Gardă.
Adevărul scrie despre reținerea celor 19 persoane, printre care primari, directori de companii și licee, într-un dosar de trucare a licitațiilor. Reprezentanți ai conducerii Fondului de eficiență energetică ar fi acționat în complicitate cu agenți economici, reprezentanții unor autorități publice locale, consilieri locali și șefii unor instituții de învățământ în vederea organizării unor scheme prin care au fost redirecționate mijloace financiare, în proporții deosebit de mari, unor companii promovate de către persoanele implicate în această infracțiune.
„Atunci când Plahotniuc vrea să arate că luptă împotriva corupției, sacrifică transfugii; De la bun început era clar că soarta lor va fi tristă”, spune vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, în Jurnal.md în contextul reținerilor legate cu trucarea mai multor licitații. Acesta sunbiliază că 2 dintre primarii rețunuți sunt - foști membri ai Partidului Liberal Democrat”, a adăugat vicepreședintele Platformei DA.
Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, susține că nu a rămas deloc surprinsă de faptul că șase foști deputați liberal-democrați, alături de care a acces în Parlament după alegerile din 2014, au decis să adere la Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, scrie Junrnal Național. Totodată Secretarul general al PAS, Igor Grosu, spune că PD „canibalizează” politicul din R. Moldova. „ Nu este exclus că și Partidul Socialiștilor, care colaborează cu PD, să ajungă în aceeași situație”, a spus Grosu.
Din Timpul aflăm că uniunile de creație din R.Moldova s-au adunat în Holul Uniunii Scriitorilor, pe 31 martie, pentru a lua o poziție față de declarațiile președintelui Igor Dodon. Intelectualitatea consideră că atacul asupra limbii române nu poate fi tolerat.
Ziarul remarcă faptul că uniunile de creație reacționează rar împreună și doar în situații de excepție. De aceea vor să îi spună președintelui că și-ar dori să se ocupe mai mult de literatură și mai puțin de politică. Și îi mai sugerează ceva lu Igor Dodon: să se ocupe și ei mai puțin de ficțiune. Istoria Moldovei, în care scrie că ne tragem din sârbi, bate de departe orice roman SF al ultimelor decenii, susțin reprezentanții Uniunilor de Creație.