O nouă tentativă de a deschide „Kuliok-ul” (Revista presei)
-
17 Iulie 2023 09:43
O nouă tentativă de a deschide „Kuliok-ul”, titrează portalul Anticorupție, cu referire la dosarul în care fostul președinte, Igor Dodon, este acuzat de corupție și acceptarea finanțării partidului din partea unei organizații criminale. Examinarea dosarului este reluată astăzi, 17 iulie, de Curtea Supremă de Justiție. Completul format din judecătorii Anatolie Țurcan, Ion Malanciuc și Gheorghe Eremciuc ar urma să continue examinarea probelor acuzării, după ce Curtea Constituțională a respins demersul apărătorilor lui Igor Dodon de suspendare a deciziei privind transferarea temporară a judecătorilor din instanțele inferioare la CSJ.
Dosarul denumit generic „Kuliok” a ajuns la CSJ în luna mai 2022. Mai multe ședințe au fost amânate, iar completele de judecători – schimbate, inclusiv din cauza cererilor de abținere. Igor Dodon pledează nevinovat.
Într-o sinteză a săptămânii pentru Deschide.md, Vitalie Vovc reține știrea despre „Spionii lui Dodon: Săptămâna care a trecut directorul SIS, Alexandru Musteață, a anunțat despre destructurarea unei rețeli de agentură, implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj. Este vorba de doi agenți FSB, Iurii Gudilin și Vadim Iurcenco, care au fost antrenați în organizarea „activităților dușmănoase împotriva securității R. Moldova și a cetățenilor săi”. Toate bune până aici, dar acești doi indivizi au fost consilierii lui Igor Dodon! Logic, ar trebui să ne așteptăm la acțiuni și în raport cu ex-președintele R.M., care, inexplicabil, e în libertate!” – comentează autorul. El atrage atenția și la faptul că săptămâna trecută Purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, s-a luat de Mitropolia Basarabiei, totodată apărând Mitropolia lui Cantarean. Principiul rămâne același: dacă Kremlinul apără ceva înseamnă că acesta este inamicul nostru. Și viceversa, scrie autorul.
Juriștii britanici includ R. Moldova în lista statelor ce permit rușilor să ocolească sancțiunile, informează Mold-street. De la 30 iunie 2023, în Marea Britanie au intrat în vigoare noi reguli, care interzic furnizarea de servicii de consiliere juridică oricărei persoane din afara Regatului Unit în legătură cu orice activitate ce cade sub incidența regimului sancțiunilor Regatului Unit împotriva Rusiei, dacă această activitate a fost desfășurată de un cetățean al Marii Britanii sau a avut loc în Marea Britanie. Guvernul Marii Britanii susține că astfel va împiedica avocații britanici să consilieze companiile ruse cu privire la tranzacții comerciale care sunt considerate ca un ajutor pentru armata rusă și sunt parte a unei tentative de a sancționa oricare persoane care ajută țintele sancțiunilor să evite restricțiile.
Situația demografică din R. Moldova, nefavorabilă în prezent, poate fi redresată în 7-8 ani, dacă s-ar aplica politici eficiente de stat și dacă ar exista o voință reală a guvernării, a afirmat în podcastul Europei Libere „În esență...”, expertul în demografie Valeriu Sainsus. El a atras atenția că politicile demografice se implementează lent, astfel încât cele implementate în prezent vor genera rezultate peste 5-7 sau chiar zece ani. Din aceste considerente, spune expertul, guvernările au evitat să-și asume răspunderea pentru tendințele demografice. „Echilibrul demografic se atinge atunci când din două familii una are doi copii și alta are trei copii. Asta ne-ar asigura și creștere demografică și circuit generațional al populației”, a menționat Valeriu Sainsus. El a mai comentat pentru Europa Liberă că guvernările s-au temut mereu să intervină cu soluții prompte, iar o reformă administrativ-teritorială veritabilă, care să țină cont de aspectele demografice, este necesară. „Între două recensăminte, populația raioanelor Cantemir și Glodeni aproape că s-a înjumătățit. Lucrurile ar putea să se agraveze pe măsură ce înaintăm în timp”, a mai spus expertul. Valeriu Sainsus a mai afirmat în podcast că R. Moldova a pierdut din populație, în ultimele mai bine de trei decenii, circa două milioane de oameni.