O nouă reuniune UE-27: Liderii europeni se reunesc într-un summit informal în Malta, fără Marea Britanie

  • 04 Ianuarie 2017 17:13
O nouă reuniune UE-27: Liderii europeni se reunesc într-un summit informal în Malta, fără Marea Britanie

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a decis convocarea unui summit informal al șefilor de stat sau de guvern fără Marea Britanie, aceasta fiind cea de-a reuniune convocată la nivelul UE după summitul de la Bratislava din 16 septembrie 2016.

Reuniunea informală UE-27 din Malta este o continuare a summitului de la Bratislava, care a demarat un proces de reflecție politică asupra viitorului Uniunii celor 27, informează un comunicat al Consiliului remis CaleaEuropeana.ro.

Summitul, ce va avea loc pe 3 februarie, se desfășoară în Malta în contextul în care această țară deține președinția rotativă a Consiliului începând 1 ianuarie 2017 (mai multe detalii aici).

Reuniunea din Malta va fi urmată de un al treilea summit UE-27 – care va marca sfârșitul acestui proces de reflecție – și va avea loc la Roma pe 25 martie 2017, cu prilejul aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma privind înființarea Comunităților Europene.

La Bratislava, summit-ul găzduit de președinția slovacă a UE, liderii țărilor membre au convenit asupra Foii de Parcurs (Bratislava Roadmap), noul punct de pornire al Uniunii celor 27, în contextul ieșirii Marii Britanii din UE.

Liderii UE au convenit asupra unui document ce are potențialul de a se dovedi istoric, dat fiind momentul de răscruce al Europei care își caută relansarea și revigorarea după Brexit.

Foaia de parcurs (Bratislava Roadmap) asupra căreia cei 27 de lideri au căzut de acord cuprinde alături de diagnoza generală și angajamentul asumat pentru o nouă strategie europeană, trei direcții de acțiune corespondente provocărilor care au adus Europa, la șase decenii de la debutul unificării, în pragul fragmentării.

”Sper ca summitul de la Bratislava să conducă spre o reînnoire a încrederii în Uniunea Europeană. Aceasta se va întâmpla numai dacă și când oamenii vor realiza că noi ne îndeplinim promisiunile prin cooperare loială între țările membre și instituții”, declara Donald Tusk la finalul reuniunii din septembrie din capitala Slovaciei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău