O jurnalistă din China, condamnată pentru relatările despre COVID-19 din Wuhan, este la un pas de moarte. Avertismentul familiei

  • 05 Noiembrie 2021 10:48
O jurnalistă din China, condamnată pentru relatările despre COVID-19 din Wuhan, este la un pas de moarte. Avertismentul familiei

Jurnalista Zhang Zhan din China, trimisă la închisoare pentru că a filmat introducerea carantinei în Wuhan, primul oraș din lume lovit de COVID-19, este aproape de moarte, a avertizat familia.

În vârstă de 38 de ani, Zhang Zhan, care practica jurnalismul cetățenesc, este în greva foamei după ce a fost condamnată la sfârșitul lui 2020 la patru ani de închisoare pentru "provocarea de tulburări ale ordinii publice", un motiv invocat frecvent în China împotriva opozanților politici, scrie digi24.ro.

În februarie 2020, Zhang Zhan, fostă avocată din Shanghai, s-a deplasat la Wuhan, în centrul Chinei, pentru a relata despre situația de la fața locului la câteva zile după introducerea carantinei în metropola de 11 milioane de locuitori.

Imaginile sale cu pacienți imobilizați la pat pe un culoar de spital supraaglomerat a oferit o privire rară asupra condițiilor sanitare din oraș, afectat de coronavirus.

Ea este în prezent extrem de slabă și "riscă să nu mai trăiască prea mult timp", a avertizat fratele său, Zhang Ju, săptămâna trecută pe Twitter. "Riscă să nu treacă de această iarnă", a adăugat el.

"Se pare că pentru ea mai contează doar Dumnezeu și adevărurile în care crede", a scris el, precizând că a rugat-o pe sora sa în scrisorile sale să aibă grjă de ea.

AFP precizează că nu l-a putut contacta pe Zhang Ju, iar mama femeii a refuzat orice comentariu.

Unul dintre avocații jurnalistei, care a cerut să i se păstreze anonimatul, a declarat pentru agenția franceză de presă că familia a solicitat în urmă cu trei săptămâni un drept de vizită la închisoare pentru femei din Shanghai, însă nu a primit răspuns.

Avocații nu au informații despre starea actuală a deținutei, dar au spus că de la condamnare ea a refuzat să mai mănânce și este hrănită cu forța printr-o sondă nazală.

Contactată de AFP, închisoarea a refuzat orice comentariu.

Joi, Amnesty International a cerut regimului comunist să o elibereze pe Zhang Zhan imediat "pentru ca ea să iasă din greva foamei și să primească tratamentul medical de care are cu disperare nevoie".

"Comunitatea internațională trebuie să facă presiune asupra regimului chinez pentru a obține eliberarea imediată a lui Zhang Zhan, până nu e prea târziu", a pledat la rândul său miercuri organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), scrie Agerpres.

În afară de Zhang Zhan, cel puțin alți trei jurnaliști independenți, Chen Qiushi, Fang Bin și Li Zehua, au fost plasați în detenție după ce au relatat despre criza epidemiologică de la Wuhan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău