O expoziție de artă plastică în memoria celor deportați a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși” din Capitală

  • 27 Iunie 2019 18:26
O expoziție de artă plastică în memoria celor deportați a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuși” din Capitală

O expoziție-concurs de artă plastică contemporană cu genericul „Recviem”, în memoria victimelor deportărilor staliniste din anii 1941-1949, a fost vernisată astăzi la Centrul expozițional „Constantin Brâncuși” din Chișinău, relatează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 44 de lucrări realizate de către 38 de autori.

Solicitat de MOLDPRES, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Dumitru Bolboceanu, a menționat că expoziția-concurs „Recviem” se află la a VIII-a ediție și constituie un bun prilej de a ne aminti despre evenimentele tragice care au avut loc în perioada regimului totalitar comunist. „În acei ani, sute de mii de basarabeni au fost deportați în Siberii de gheață. Probabil, sunt foarte puține familii care n-au fost afectate de acest calvar. Expoziția este un omagiu adus tuturor victimelor staliniste, care au fost deportate și celor care au rămas în viață, dar care au suferit nu mai puțin”, a subliniat Dumitru Bolboceanu.

Artistul plastic Mihai Mireanu a afirmat că lucrarea sa ”Ivdel” este consacrată bunicilor săi de la Olănești, Ștefan Vodă, care au fost deportați în Siberia. ”Era cât pe ce să ajung și eu acolo. Bunicii m-au luat în brațe, ca să-și ia rămas bun de la mine, însă autoritățile nu i-au dat voie mamei să se apropie de camionul în care se aflau ei, ca să mă ia înapoi. Și atunci bunicii au fost nevoiți să mă arunce din camion”, a mai spus Mihai Mireanu.

Artistul plastic Ion Sfeclă a descris în tabloul său o ploaie de sânge prin care prezintă masacrul de la Fântâna Albă din Bucovina, din 1 aprilie 1941, atunci când au fost împușcați mii de oameni, care au pornit cu  tricolorul și icoane în mâini spre Prut, ca să treacă cu traiul în România. La rândul său, artistul plastic Maria Bantaș a spus că a descris în lucrarea sa istoria familiei Ivanov, a mamei și a bunicilor săi din satul Obreja Veche, Fălești, deportați în Siberia.

Lucrările au fost evaluate de către un juriu în frunte cu artistul plastic Andrei Mudrea.

Premiul I în valoare de 1800 de lei a fost obținut de Mihai Mireanu pentru lucrarea ”Ivdel”, premiul II, în mărime de 1500 de lei - de Dumitru Iazan pentru lucrarea ”1946” și premiul III, în valoare de 1300 de lei  – de Valeriu Vânaga pentru lucrarea ”Apocalipsa”. Cu diplome de merit din partea Uniunii Artiștilor Plastici au fost distinși Anatolie Danilișin, Iraida Ciobanu, Ruslan Roșca, Gheorghe Șoitu și Irina Francova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
3,85
Cer fragmentat
Umiditate:69 %
Vint:8,23 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău