O eventuală eșuare a referendumului ar aduce consecințe negative asupra Republicii Moldova (Revista presei)

  • 07 Iunie 10:08
O eventuală eșuare a referendumului ar aduce consecințe negative asupra Republicii Moldova (Revista presei)

Miza referendumului pentru integrarea europeană este viitorul Republicii Moldova, iar cetățenii care își doresc un viitor pașnic și liber trebuie să spună „da” Europei la toamnă. O eventuală eșuare a referendumului ar însemna consecințe negative asupra țării noastre, a declarat fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, la Jurnal TV. „Manierele ilegale de a dezbina societatea trebuie refuzate de către cetățeni și reconfirmate acestui atașament, inclusiv prin introducerea unor prevederi în Constituție privind aspirația noastră europeană. Trebuie să înțelegem că miza acestui referendum nu ține de unul sau zece politicieni, sau de un partid. Este miza întregii țării, unde toți trebuie să-și suflece mânecile. Miza este viitorul Republicii Moldova, iar toți cei care vrem un viitor pașnic, liber și european pentru această țară trebuie să ne unim”. Moldova are teoretic trei opțiuni: Estul, singurătatea și Vestul; Aderarea la UE, singura cale de urmat, a declarat fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, citat de Jurnal.md.

De ce „au dispărut” Ilan Șor și acoliții săi de pe Facebook? Precizările META.

Compania americană Meta a declarat pentru Ziarul de Gardă că pagina de Facebook a oligarhului fugar Ilan Șor, precum și a acoliților săi, au fost blocate. Compania menționează că aceștia au fost atribuiți la „organizații și persoane periculoase”. Meta afirmă că elimină orice conținut care conține elogierea, susținerea substanțială și reprezentarea lui Ilan Șor și a asociaților săi atunci când compania este informată despre aceasta. Joi, 6 mai, oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber, bașcana autonomiei găgăuze Evghenia Guțul și fostul jurnalist Alexei Lungu, instalat de Șor la cârma formațiunii „Șansă”, au rămas fără conturile oficiale de Facebook. De asemenea, este indisponibilă și pagina oficială a fostului partid „Șor”.

Noua definiție a „trădării de patrie”, aprobată de Parlament în lectură finală, scrie Europa Liberă.

Prin votul final al Parlamentului, din 6 iulie, articolul 337 din Codul Penal va avea următorul conținut: „Trădarea de Patrie, adică fapta săvârșită intenționat, de către un cetățean al Republicii Moldova, împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor, exprimată prin: a) trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; b) spionaj; c) divulgare a secretului de stat; d) acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activații ostile împotriva securității statului.

Din argumentarea la proiectul de lege au fost eliminate câteva alineate care specificau, între altele, că „acordarea de ajutor în vederea desfășurării unor activații ostile împotriva securității statului” se exprimă și prin „campanii de dezinformare” care sunt de natură să aducă atingere „suveranității, independenței, unirii, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova”. Astfel, această prevedere - art. 337, lidera litera d) din Codul Penal - ar urma să fie interpretată, inclusiv, în coroborare cu art. 4 din Legea securității statului, care definește pericolele deosebite pentru securitatea statului. Printre acestea se numără și amenințările hibride la adresa statului, exprimate prin campanii de propagandă ostilă sau de dezinformare, care pot dăuna regimului constituțional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,57 m/s
Sun
24
Mon
24
Tue
21
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău