O companie înregistrată în Rezina, „BPM-Trade”, dar cu oficiul la Chișinău, acuzată că întreprinde acțiuni de acaparare a pieței deșeurilor (Revista presei)
-
17 Februarie 2022 10:42
Revista presei - 17 februarie.
Ziarul de Gardă publică astăzi o anchetă despre cum o companie înregistrată în Rezina, „BPM-Trade”, dar cu oficiul la Chișinău, este acuzată că întreprinde acțiuni de acaparare a pieței deșeurilor de metale, dominată, până nu demult, de compania de stat Metalferos, în favoarea Uzinei Metalurgice de la Rezina, aflată sub controlul autorităților de la Tiraspol. Guvernul de la Chișinău este acuzat că ar favoriza apariția acestui monopol, după ce a trimis o scrisoare în adresa unor instituții europene, solicitând reluarea exporturilor de deșeuri metalice din Uniunea Europeană către R. Moldova, export sistat în octombrie anul trecut, după ce a fost aprobat un nou regulament privind exporturile de deșeuri nepericuloase.
De asemenea, în paginile ziarului de mâine găsiți un interviu cu Dorin Popescu, proaspătul președinte al Uniunii Avocaților, unde am discutat despre reforma justiției, corupția din justiție, activitatea judecătorilor, procurorilor și avocaților, dar și despre dosarele de rezonanță pornite în ultimele luni de organele de drept din R. Moldova.
Un analist de la București a DEZVĂLUIT strategia lui Ion Ceban, care a făcut turul României, titrează Ziarul Național. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, rămâne omul Moscovei, însă, în același timp, vrea să fie validat și în România și, astfel, să dejoace factorul geopolitic înaintea lansării noului său proiect politic. De această părere este analistul politic de la București Cristian Hrițuc, care a comentat turul făcut de fostul purtător de cuvânt al lui Igor Dodon prin România. Potrivit lui Hrițuc, Ion Ceban vrea să demonstreze că nu are nicio problemă cu România, chiar dacă rămâne în continuare apropiat Moscovei.
E câștigător pe două planuri: bani în Chișinău, schimbă lucruri, face parcuri și doi - imagine: o poză cu un om politic român înseamnă validare, comentează analistuld e la București.
Analistul politic Anatol Țăranu revine la ședința comună a guvernelor RM și României de săpămâna trecută. Într-o analiză publicată de IPN, acesta observă că întrunirea celor două guverne la Chișinău a arătat că, la nivelul relațiilor interguvernamentale, părțile continuă să evite abordarea tranșantă a substratului identitar al celor două state, limitându-se doar la constatarea comunității de limbă, cultură și istorie.
Potrivit lui Anatol Țăranu, la cea de-a cincea întrunire a guvernelor României și Republicii Moldova de la Chișinău, deciziile care au fost adoptate, vorbesc despre coacerea premiselor privind recunoașterea politică oficială a existenței a două state românești – România și Republica Moldova, uniți prin comunitatea limbii, culturii și istoriei. Afirmarea formalizată politic al conceptului „Două state, un popor” în cazul celor două state românești, inevitabil va duce la excluderea de către Brussels a Republicii Moldova din pachetul Parteneriatului Estic, oferindu-i un parcurs aparte de integrare europeană. Este o șansă unică pentru cetățenii Republicii Moldova de a se conecta, prin apartenența la lumea română, la un proiect individual de finanțare din partea Uniunii Europene, de surmontare pe această cale a impasului unui stat falimentar, fără perspective de dezvoltare durabilă, de depășire, în ultima instanță, a blestemului dezmembrării naționale.
Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE), prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European din Strasbourg, i-a solicitat Șefului Diplomației UE, Josep Borrell, să intervină pentru a-i apăra pe românii din Transnistria pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia și Ucraina, scrie Calea Europeană. Eugen Tomac a afirmat că va continua să insiste asupra acestui subiect până când UE își va îndrepta privirea către o regiune în care Federația Rusă își menține ilegal trupele, unde procesul de rusificare este în toi, unde elevii și profesorii școlilor cu predare în limba română sunt prigoniți, unde oamenii nici nu mai îndrăznesc să spere la respectarea drepturilor firești”, a transmis deputatul european în intervenția sa din Parlamentului European.