O cercetare timpurie sugerează că un medicament împotriva cancerului fabricat de Merck ar putea ataca HIV în stare latentă

  • 27 Ianuarie 2022 14:20
O cercetare timpurie sugerează că un medicament împotriva cancerului fabricat de Merck ar putea ataca HIV în stare latentă

Cercetătorii care au studiat medicamentul împotriva cancerului Keytruda la pacienții cu HIV care suferă totodată și de cancer susțin că imunoterapia ar putea contribui la dislocarea virusului din celulele sistemului imunitar uman, oferind un domeniu de studiu promițător pentru tratamentul infecției cronice cu HIV, relatează Reuters.

Tratamentele antiretrovirale permit în prezent multor pacienți cu HIV să ducă vieți normale, însă medicamentele nu elimină în totalitate virusul din organism. Rezervoare ale virusului rămân în acesta, ceea ce înseamnă că pacienții nu sunt niciodată vindecați cu adevărat de infecție, notează Agerpres.

Keytruda, cunoscut și sub denumirea de Pembrolizumab, este un anticorp monoclonal proiectat pentru a ajuta sistem imunitar al organismului să se apere de cancer blocând o proteină, denumită receptor Programmed Death (PD-1), folosită de tumori pentru a se sustrage acțiunii celulelor care lupta împotriva bolii.

Astfel de medicamente acționează eliberând "frânele" moleculare pe care tumorile le folosesc pentru a evita sistemul imunitar al organismului, permițând astfel celulelor acestuia să recunoască și să atace celulele canceroase în același fel în care luptă împotriva infecțiilor provocate de bacterii și virusuri.

Potrivit unei cercetări realizate în colaborare internațională, au fost descoperite dovezi potrivit cărora Pembrolizumab poate contracara latența HIV - abilitatea virusului de a se ''ascunde'' în interiorul celulelor persoanelor care trăiesc cu HIV și urmează terapie antiretrovirală.

La studiul publicat miercuri în revista Science Translational Medicine au luat parte 32 de persoane care sufereau atât de cancer, cât și de HIV, înrolate prin intermediul Centrului pentru cercetări în domeniul cancerului Fred Hutchinson din Seattle. Participanții au fost de asemenea tratați cu medicamente antivirale eficiente împotriva HIV.

''Pembrolizumab a reușit să perturbe rezervorul HIV'', a declarat într-un comunicat profesoara Sharon Lewin, directoare a Institutului Peter Doherty pentru Infecții și Imunitate din Melbourne, Australia.

Echipa ei a analizat mostre de sânge colectate de la participanții la studiu înainte și după tratamentul cu Pembrolizumab.

Lewin a precizat că va continua studierea mostrelor pentru a înțelege modalitatea prin care Pembrolizumab modifică răspunsul imunitar la HIV. Potrivit acesteia, cercetătorii speră că vor ''accelera sistemul imunitar pentru a distruge celulele infectate cu HIV într-o manieră similară în care el acționează asupra cancerului''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău