Noutăți la accesarea creditelor

  • 05 Martie 2017 09:43
Noutăți la accesarea creditelor

Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de modificare și completare a mai multor acte legislative care se referă la accesarea creditelor și la Biroul istoriilor de credit. Iar una dintre noutăți este extinderea listei surselor de formare a istoriei de credit pentru un profil financiar mai amplu al solicitantului de împrumut.

Aurica Doina, membră a Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, a declarat pentru IPN că în prezent istoria de credit conține informații doar de la băncile comerciale și instituțiile de microfinanțare. Prin extinderea listei surselor de informare se va cunoaște dacă solicitantul de credit deține bunuri imobile, economii, ce venituri salariale are, dar și cum își onorează obligațiile în baza contractelor existente. Spre exemplu, dacă a procurat electrocasnice în credit, cum achită ratele. La fel, cum achită plățile pentru serviciile comunale și alte obligații de plată. „Prezentarea informațiilor la Biroul istoriilor de credit de către alte surse este opțională, pe bază de contract”, a precizat Aurica Doina.

În cazul persoanelor fizice se menține necesitatea acordului persoanei pentru a fi prezentată informația către Biroul istoriilor de credit. Consimțământul se obține atunci când persoana accesează împrumuturi sau când procură bunuri și servicii în rate. În baza cererii, instituția bancară poate solicita persoanei să-și dea consimțământul pentru acumularea și prelucrarea datelor cu caracter personal. Respectiv, după acordarea acordului, dacă devine titular de credit la încheierea contractului sunt prevăzute toate aspectele ce țin de scopurile și situațiile în care se va prelucra informația cu caracter personal și va fi menționată toată procedura de notificare a persoanei în procesul de utilizare a informațiilor cu caracter personal.

O noutate adusă de proiect este externalizarea serviciilor și a funcțiilor Biroului istoriilor de credit. Potrivit Auricăi Doina, avantajele acestui proces e că va permite cetățenilor moldoveni aflați în străinătate să acceseze surse de finanțare în baza istoriei de credit din țară. Astfel persoanele își pot demonstra capacitățile financiare și disciplina executorie la accesarea creditelor. Totodată, acest mecanism va face cunoscute și informațiile negative despre istoria creditară și astfel va exclude posibilitatea ca cetățenii să acceseze credite, în afară sau în țară, și să nu le achite.

O altă noutate a proiectului este reducerea termenului de păstrare în baza de date a istoriilor de credit. Comisia Națională a Pieței Financiare a propus reducerea termenului de la șapte la cinci ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,03 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău