Noul vechi guvern și consilierii (Revista presei)

  • 16 Februarie 2023 09:34
Noul vechi guvern și consilierii (Revista presei)

SCHIMBAREA LA FAȚĂ A GUVERNULUI, titrează Anticorupție.md. Publicația scrie că prim-ministrul Dorin Recean, omul ales de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la cea mai înaltă funcție executivă din stat, și-a prezentat echipa. În noua garnitură guvernamentală se regăsesc 11 membri ai echipei Nataliei Gavrilița, dar și noi miniștri, numele cărora este asociat cu nevoia de schimbare în așa domenii prioritare cum ar fi securitatea, justiția și dezvoltarea economică. Este și explicația pentru care noul șef al Executivului a propus resetarea organigramei, fiind instituit un nou minister, cel al Energiei. Guvernul Recean va avea patru vicepremieri - Oleg Serebrian, Dumitru Alaiba, Nicu Popescu și Vladimir Bolea. A dispărut din noua organigramă funcția de vicepremier pentru Digitalizare. Șase din cei 16 membri ai noii echipe guvernamentale sunt femei, remarcă Anticorupție.

Noul vechi guvern și consilierii, sub acest titlu Newsmaker, scrie că dacă nu va fi demis, guvernul va fi condus, în următorii doi ani, de Dorin Recean, iar în  cabinetul de miniștri al acestuia nu va mai fi vicepremierul pentru digitalizare. În schimb, va apărea un nou minister, cel al Energeticii. Acesta va fi condus de fostul șef ANRE, expertul în energetică Victor Parlicov. NewsMaker observă că fostul  președintele Dodon s-a grăbit să-i ofere un sfat noului prim-ministru. „Să uite de cariera sa de polițist și să-și aducă aminte că, de fapt, este economist, pentru că țara are nevoie astăzi de reforme economice și sociale”, – a spus Dodon. Între timp, Partidul Socialiștilor intenționează să iasă la un protest în fața parlamentului, la ora 10:00. La această oră va avea loc ședința în cadrul căreia ar urma să fie aprobată noua componență a guvernului condus de Dorin Recean, scrie NewsMaker.

Ziarul de Gardă publică  o anchetă despre Dorin Recean, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru al R. Moldova. Potrivit publicației, familia Recean locuiește într-o casă la sol amplasată în orășelul Codru din municipiul Chișinău și deține o vilă în România, la câțiva km de stațiunea balneo-climaterică Sovata. Oficial, candidatul la funcția de prim-ministru are calitatea de fondator la trei companii.

Război total între guvernarea pro-europeană de la Chișinău și sistemul de justiție, doldora de oameni care au deservit regimurile oligarhice Plahotniuc-Dodon până în 2021, scrie DW. În fața unui filtru al integrității prin care ar urma să treacă în lunile următoare, aceștia încearcă să blocheze sistemul prin propriile demisii în lanț. Odată cu demisia judecătorilor în grupuri mari sunt blocate dosarele de mare corupție, este blocat procesul de evaluare externă extraordinară a magistraților și există riscul imposibilității convocării Adunării Generale a Judecătorilor, la care ar urma să fie ales un nou Consiliu Superior al Magistraturii (CSM - autoritatea de autoreglementare judecătorească).  Expertul juridic Ion Guzun a menționat pentru DW că valul de demisii din sistemul judecătoresc era previzibil: „Aceasta este o consecință a pre-vettingului și a modificării legii prin care schimbă statutul CSJ. Toți cei care au demisionat vor primi indemnizații la plecarea din funcții. Acesta nu este cel mai mare preț pe care noi, cetățenii, îl plătim pentru cei care pleacă din sistem – oameni care s-au opus tot timpul schimbărilor sistemice, au adoptat hotărâri problematice sau nu au fost numiți în bază de merit. Mesajele politicienilor, politicile anticorupție i-au motivat pe unii judecători să plece din sistem”, susține Ion Guzun.

RiseMoldova publică o investigație despre afacerea cu petrol a unui tânăr din Republica Moldova. O firmă din Republica Moldova fondată de un tânăr administrează un tanc petrolier care transportă țiței din Rusia. 

Nava, cu capacitatea de circa 700 de mii de barili, a efectuat în toamna anului trecut un transport de petrol din Primorsk, Rusia, având ca destinație un port din Emiratele Arabe Unite. RISE Moldova citează o bază de date alcătuită de echipa de jurnaliști de investigație Investigate Europe, care au inclus tankerul Elza într-o listă a petrolierelor care ajută Rusia să își transporte țițeiul, pe fundalul sancțiunilor occidentale tot mai drastice impuse ca urmare a atacului asupra Ucrainei. Potrivit listei, petrolierul este administrat de o firmă moldovenească. Compania a fost înregistrată pe 12 iulie 2022, la patru luni de la invazia rusă în Ucraina, iar o lună mai târziu nava a fost redenumită din Ever Rich no.18 în Elza.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău