Consiliul Audiovizualului și-a ales conducerea și și-a stabilit prioritățile

  • 16 Decembrie 2021 11:46
Consiliul Audiovizualului și-a ales conducerea și și-a stabilit prioritățile

Consiliul Audiovizualului, aprobat de Parlament la începutul acestei luni, și-a ales, astăzi, conducerea. Jurnalista și experta media Liliana Vițu-Eșanu a fost aleasă președintă a instituției, iar Ana Gonța – vicepreședintă. Noua conducere a anunțat o serie de priorități, printre care restabilirea încrederii în instituție și protejarea spațiului informațional de știri false și propagandă. Experți media au spus pentru Radio Chișinău că o sarcină importantă ce îi revine noului CA este să asigure transparența surselor de finanțare a instituțiilor media audiovizuale.

Liliana Vițu-Eșanu a declarat în ședința Consiliului Audiovizualului că instituția va adopta, în premieră, un plan clar de acțiuni. Ea a spus că printre priorități se numără fortificarea serviciului de monitorizare, protejarea spațiului informațional, ajustarea legislației secundare la noul Cod al serviciilor media audiovizuale și stabilirea unor relații de parteneriat cu posturile TV și de radio.

„Atunci când am vorbit despre faptul că ar trebui CA-ului să să-i redăm încrederea publicului – aici aș vedea ca CA să se poziționeze ca un partener al furnizorilor de servicii audiovizuale. Până la urmă, scopul nostru nu este doar să o facem pe jandarmul dar, în principal, să contribuim ca instituție la dezvoltarea sistemului audiovizual din țară.”

Vicepreședinta instituției, Ana Gonța a spus că CA trebuie să se ghideze doar de interesul public și să contribuie la educația media a publicului.

„Un cuvânt cheie este educația media, educația pentru media – nu de a interzice difuzare anumitor conținuturi, dar în a educa publicul pentru ca el să discearnă, să știe cum să aleagă între un eventual fals, adevărat, propagandă, dezinformare ș.a.m.d.”

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei a comentat pentru Radio Chișinău, că o prioritate a noului Consiliu al Audiovizualului trebuie să devină combaterea propagandei.

„A doua prioritate ține de protecția spațiului informațional al RM de știri false, emisiuni propagandistice care vin, în cea mai mare parte, din Federația Rusă și combaterea fenomenului manipulării în audiovizualul moldovenesc, care este omniprezent.”

Petru Macovei consideră că, alături de alte structuri ale statului, CA trebuie să ceară transparență instituțiilor media în ceea ce privește sursele de finanțare.

„Avem și cazuri când sursele de finanțare ale posturilor TV și radio sunt obscure, unele chiar provenind din bani obținuți prin acte de corupție și acest lucru ar trebuie să fie blocat. Este nevoie de efortul mai multor instituții ale statului, iar CA ar trebuie să verifice foarte bine declarațiile de proprietate, să implice în asta și alte instituții ale statului pentru a face transparență reală nu doar proprietarilor, dar și a finanțelor.”

Noul Consiliu al Audiovizualului, format din șapte membri, a fost numit de Parlament la începutul lunii decembrie. Vechea componență a CA a fost demisă la 11 noiembrie, urmare a respingerii raportului de activitate a instituției pentru anul 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău